Pasar al contenido principal
Autories
Imatge de l'autor
escola campaners 2024
Foto: Víctor Rodríguez
Galeria d'imatges

"Donem-ne gràcies i donem-nos gràcies", així s'expressava Pere Domènech, rector d'Olot, en dirigir-se al públic que esperava per gaudir de la mostra de tocs. I és que aquest passat dissabte una cinquantena de persones, entre amics, veïns i curiosos van aplegar-se a redós de l'església de Sant Romà de Joanetes per escoltar
els diferents tocs manuals de campanes que s'han ensenyat durant aquesta primera edició a l'Escola de Campaners. La mostra era a càrrec dels primers alumnes que dissabte acabaven el curs després de gairebé un any formant-se.

Els diversos tocs de glòria, de difunts, tritllos o de bateigs, es complementaven amb les presentacions de Xavier Pallàs, impulsor i director de l'escola i de Ramon Gené, president de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya. L'alcalde de la Vall d'en Bas, Lluís Amat, ajuntament al qual pertany Joanetes, començava l'acte emocionat en haver vist com un projecte iniciat amb en Xavier Pallàs s'acabava amb èxit i quedava consolidat a seguir. En el seu parlament remarcava la necessària i bona entesa i col·laboració que hi ha hagut entre Xavier Pallàs com a impulsor, l'Ajuntament per una banda i el bisbat de Girona per l'altra, cedint l'ús del campanar per a les classes pràctiques.

Un campanar restaurat

Per complir amb totes les mesures de seguretat, abans calia que el campanar de Joanetes fos segur i accessible, motiu pel qual el darrer any ha estat restaurat i millorat. S'han millorat els terres, els accessos, la Il·luminació i l'electrificació i s'hi ha instal·lat baranes.

A part, les quatre campanes han estat revisades constantment tant en els jous, com els batalls i palanques, una revisió que ha anat a càrrec de l'empresa Rifer-Rocafer, especialista en campanes, i sota la supervisió del mateix Pallàs.

Una formació reconeguda

L'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona ha reconegut l'escola de campaners amb una certificació pròpia considerant els divuit participants com a alumnes d'extensió universitària amb un reconeixement de dos crèdits 'per la seva
qualitat i continguts' com deia en el seu parlament, el director d'aquesta institució i rector de la parròquia de Sant Medir de Barcelona, Ramon Batlle, que va ser l'encarregat de fer l'entrega dels diplomes.

El curs, d'una durada de 50 hores lectives, ha comptat amb la col·laboració de la Confraria de Campaners i Carillonistes de
Catalunya i ha realitzat dues sessions pràctiques als campanars de Cervera i de Sant Esteve d'Olot a part de les del campanar de Joanetes. Les sessions majoritàriament han anat a càrrec de Xavier Pallàs, però s'ha disposat de sessions de temàtica especial a càrrec de persones de reconegut bagatge com Daniel Vilarrúbias, Nil Rider, Jordi Font, Jesús Martínez, Ramon Gené o Blai Ciurana.

La pluja no impedeix la cloenda

Un gran patac d'aigua queia del cel tot just quan la mostra de tocs havia començat i el públic, situat a la placeta de l'església com si es tractés d'una sessió de cinema a la fresca, va haver-se de resguardar a l'interior del temple. La pluja va alterar l'ordre de l'acte, però no l'acte en si perquè acabada la cortina d'aigua es va poder continuar amb la mostra, que acabaria a les dues del migdia i que es podia seguir en directe per Instagram.

A dins de l'església es va fer entrega dels diplomes als 18 alumnes del curs d'enguany i es va aprofitar per demanar el testimoni d'altres campaners per tal que expliquessin els seus records i també projectes, com el que s'estan duent a terme actualment al campanar de la catedral de Vic o al de Santa Maria de Mataró.

Reviscolament de les campanes i dels campanars

'Cada campanar ha de tenir el seu campaner', aquest podria ser el lema de l'escola que porta el nom de 'Llorenç Llongarriu' una figura que Xavier Pallàs sempre ha vindicat perquè va ser el darrer campaner de Joanetes. És per això que els alumnes, vinguts de poblacions molt diverses com Roses, Sant Hipòlit de Voltregà, La Garriga, Prats de Lluçanès, Hostalets d'en Bas, Olot o Hostalric, entre d'altres, tenen la missió de poder recuperar els tocs manuals als campanars de les seves parròquies.

Indubtablement, molts d'aquests processos comporten un projecte general de restauració i condicionament dels campanars -sovint bruts i poc accessibles- juntament amb una posada al dia de les campanes així com una feina més profunda com és la recerca dels tocs propis de cada població.

2a edició ja a la vista

"Pel curs vinent deixarem apuntar-se a nova gent" deia Xavier Pallàs, sabedor que molts dels participants d'aquesta primera edició voldrien repetir de nou en haver gaudit tant del curs. El fet és que en aquesta primera edició només s'hi van poder apuntar divuit persones, que dividits en tres grups i torns, han rebut les classes formatives un dissabte al mes.

A fora, en llista d'espera, van quedar més de cinquanta persones, una part de les quals s'espera de poder donar cabuda en la pròxima edició.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.