Pasar al contenido principal
safa-4
Galeria d'imatges

Roger Vilaclara –CR Amb la voluntat de seguir el desig fundacional descrit a la primera pedra de la Sagrada Família, el temple ha anunciat aquest dimarts al matí que crearà un fons d’acció social per col·laborar en “una societat millor, més justa i més humana”. L’anunci l’han fet el director general de la Sagrada Família, Xavier Martínez, i l’arquitecte director del temple, Jordi Faulí, a la sala creuer, ubicada a 65 metres per sobre de la nau central. La tradicional roda de premsa del mes de setembre també ha servit per mostrar les escultures que coronaran les torres de Joan i Mateu i per anunciar que la inauguració i la benedicció del conjunt de les quatre torres dels evangelistes serà el 12 de novembre.

“És el moment de posar en pràctica un dels objectius fundacionals de la Sagrada Família”. Xavier Martínez ha parlat de la voluntat de fer que la caritat impregni el temple. Una dimensió en la qual la Sagrada Família ja hi treballa des de fa temps, però que ara consolida amb una nova proposta: la creació d’un fons d’acció social.

La proposta neix “amb la idea de servir a les persones” i està fonamentada en tres pilars bàsics: la comunitat, la igualtat i la solidaritat. “El fons s’adreçarà a respondre necessitats i demandes dels col·lectius socialment vulnerables”, ha dit Martínez.

L’anunci que ha fet la Sagrada Família, ha explicat el seu director general, respon a l’acta fundacional dels fundadors del temple que va ser transcrita de la primera pedra de la Sagrada Família. En aquesta pedra s’hi plantejaven dos objectius clars: fer de l’obra una exaltació de fe i assegurar que la caritat impregnes el temple.

Aquest novembre 13 de les 18 torres de la Sagrada Família estaran finalitzades

En la mateixa roda de premsa s’han pogut veure les escultures de marbre que coronaran les torres dels evangelistes Mateu i Joan, un àngel i una àguila respectivament. Les dues escultures es col·locaran en les pròximes setmanes i culminaran així el conjunt dels quatre evangelistes. Faulí ha anunciat que la seva inauguració, benedicció i il·luminació serà el 12 de novembre.

A partir d'aquell dia, cada un dels quatre tetramorfs s'il·luminaran. "De moment, tenim permís per fer-ho durant les festes de Nadal", ha dit Faulí. L'arquitecte, però, no ha descartat que les torres es puguin mantenir il·luminades durant tot l'any com va passar amb la de la Mare de Déu.

Jordi Faulí també ha repassat els principals treballs que la Sagrada Família realitza actualment. Ha parlat de la torre de Jesús que es preveu acabar-la el 2026. Avui dia es troba als 131 metres d’alçada i la principal novetat és que en les pròximes setmanes deixarà de veure’s al complet des del carrer. Unes bastides taparan la part alta de la torre per seguir amb la construcció.

Sobre la torre central i la més alta que ha de ser coronada amb una creu de quatre braços, Faulí ha explicat que es muntarà un prototip a escala real d’una part del terminal. Serà una de les puntes massisses de la creu que es preveu tenir enllestida pel setembre de l’any vinent. Amb el prototip es podran fer les proves de seguretat necessàries.

“Encara no podem posar data a la finalització completa de la Sagrada Família”

Un altre dels fronts importants en la construcció de la Sagrada Família és la capella de l’Assumpta, al carrer Provença. En aquests moments ja s’han construït els soterranis i es preveu que el terra estigui enllestit a finals d’any. La capella es vol acabar pel 2025.

El temple treballa alhora amb el baptisteri del carrer Mallorca, les cobertes de les naus laterals que han de permetre l’entrada de claror a la nau central i els soterranis del temple. La idea és que aquestes zones soterrades es puguin destinar a espais museístics, oficines i tallers. També es mantenen els treballs de restauració dels terminals de la façana del naixement.

Preguntats per la data de finalització d'aquests treballs i del conjunt de la façana de la Glòria, Martínez i Faulí han tornat a remarcar que de moment no s'ha determinat una data exacta. "L'objectiu estava previst, però passada la pandèmia la programació ha canviat i encara no podem posar data a la finalització", ha sentenciat Faulí.

La Sagrada Família recupera el volum de visitants d'abans de la pandèmia

Sobre el nombre de visitants i la recuperació econòmica després de la pandèmia, Xavier Martínez ha assegurat que si el ritme es manté, a finals d’any, hauran passat 4,5 milions de visitants pel temple. Una xifra que se situa als mateixos nivells que abans de la pandèmia.

En aquest sentit, Martinéz també ha recordat el conveni del temple amb l'Ajuntament de Barcelona per millorar l'entorn de la Sagrada Família. "Estem a l'espera d'executar els acords quan l'ajuntament ens digui", ha remarcat el director general, qui també ha expressat que encara no s'han pogut reunir amb el nou alcalde Jaume Collboni.

Martínez també ha parlat de la jornada de portes obertes de la basílica que enguany ha doblat la xifra de demanda que l’any passat. “Això demostra l’interès de la ciutadania pel temple”, ha dit. Els guanyadors del sorteig podran veure espais del temple que no són visitables a través de la realitat virtual.

Un escenari diferent que no es trepitjava des d'abans de la pandèmia

La Sagrada Família ha presentat les novetats constructives a la sala creuer. Un espai que el visitant habitual no pot veure i que es troba a 65 metres per sobre de la planta del temple. La sala se situa entre les voltes de la nau i l'inici de la torre de Jesús. Des de la mateixa sala, els visitants accediran a les torres dels evangelistes per poder pujar fins a la creu de la torre central, a 172 metres i mig d'alçada. Faulí ha explicat que la sala quedarà enllestida el 2025 amb la construcció de les lluernes i els accessos perquè els visitants la puguin visitar amb seguretat.

A la roda de premsa també hi ha estat present el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps; el rector del temple, Josep Maria Turull; i la membre del patronat Núria Vendrell.

@catreligio 🏗️ Acompanya’ns a veure l’interior de les obres de la #SagradaFamília! #barcelona #gaudi #estiktokat #parati #fypage #fyp #tiktokcat #estiktokcat ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.