Fent ordre a la biblioteca de casa, em va caure a les mans un llibre que havia estat regalat a la meva àvia feia 70 anys. La meva àvia es deia Magdalena i aquest llibre es titula “La pequeña crònica de Ana Magdalena Bach”. Li va regalar el grup de dones de l’església protestant de Sant Pau al carrer Aragó, en motiu de la seva marxa a viure durant uns anys a Mèxic. Hi havia una dedicatòria recordant les alegres hores viscudes juntes, i una cita de Luter escrita en castellà que transcric literalment:
“Cuando la música natural es elevada y espiritualizada por el arte, puede el hombre reconocer hasta cierto punto (totalment es impossible) la perfecta sabiduria de Dios en su maravillosa creación musical”.
Em va enganxar tot plegat. Tenir entre les mans un llibre de l’àvia regalat tants anys enrere i amb tanta estima. L’originalitat de jugar amb els noms propis de les dues dones, la cita de Luter en relació a la música, i la breu introducció del mateix llibre on l’Ana Magdalena explicava per què havia escrit aquesta petita crònica. Encoratjada per un deixeble del geni a deixar constància de la part més humana de la seva vida, ja que ella és qui millor la coneixia.
Així que em vaig disposar a viure una petita experiència. Vaig posar musica de Bach, em vaig asseure còmodament i vaig entrar en la vida del geni, Bach, i la seva família. El cert és que els petits detalls de la vida són sempre els més encisadors.
Enmig del relat em va colpir una de les tantes anècdotes que explicava la dona de Bach. Us la relato. Un dia ella va voler entrar a l’estudi on el seu marit escrivia les seves composicions, però es va quedar fora veient que ell estava completament compungit i turmentat. Li queien les llàgrimes, realment estava patint un fort dolor. Va entendre que no podia interrompre’l en aquell moment. Finalment, però, quan ell va sortir de l’estudi li va preguntar què era el que li havia passat. Bach va respondre que acabava d’escriure la Passió segons Sant Mateu.
Quin nivell de sensibilitat tan alt i especial l’havia portat a visualitzar la mort del Crist en favor de tots nosaltres, i a escriure una composició tan excepcional! Aquella obra, que va quedar en el oblit durant molts anys, va ser recuperada i com tota la seva obra ha estat descans a l’ànima de milions de persones.
Bach amb la seva genialitat havia entès molt bé les paraules de Luter en relació a la meravellosa creació musical de Déu, tant és així que signava les seves composicions “Soli Deo Gloria”.