(MEV) El Museu Episcopal de Vic (MEV) és un dels 16 centres participants en el nou programa Recuperart-19. Aquesta iniciativa innovadora vol activar recursos personals per afavorir efectes positius en l'estat anímic per combatre l'ansietat, la depressió i lleus manifestacions d'estrès posttraumàtic en el col·lectiu de professionals sanitaris, després de la crisi sanitària generada per la Covid-19. Recuperart-19 se centra en l'ús dels museus com a entorns de reflexió i millora el benestar emocional. El programa és una iniciativa de l'Institut Català de la Salut (ICS), amb la col·laboració del Departament de Cultura.
Recuperart-19 es basa en la proposta de diferents activitats que es recullen en un quadern d'artista on hi textos, pautes, consells i propostes. Aquest quadern és la guia per seguir l'activitat, que és autoguiada, i detalla instruccions i pautes per al participant. Aquesta se centra en exercicis d'atenció plena, concentració, focalització, associació cognitiva, creativitat, escriptura, dibuix i reflexió. Les propostes estan pensades per a la prevenció i gestió de possibles quadres d'ansietat, depressió o fins i tot lleus manifestacions d'estrès posttraumàtic associats a la seva activitat professional durant la crisi del nou coronavirus.
En el cas del MEV, la proposta estarà centrada en cinc obres de la col·lecció permanent: el baldaquí de Ribes i el frontal de Santa Margarida de Vilaseca (romànic), compartiment d'un retaule amb la Mare de Déu i l'Infant i àngels músic (gòtic), la caixa de núvia (renaixement) i una arqueta (mobiliari).
El programa està concebut per realitzar-se de forma individual i autònoma. Per participar-hi només cal que els professionals sanitaris s'acreditin mostrant la seva identificació professional al museu que els hi oferirà l'entrada gratuïta. La participació serà completament anònima i amb propostes a museus de totes les regions sanitàries de Catalunya. En el cas de la regió de la Catalunya Central en la primera fase del projecte a més del MEV també hi participa el Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia.
Una iniciativa pionera a nivell internacional
Aquesta iniciativa és pionera a nivell internacional i està plantejada tenint en compte les característiques particulars del col·lectiu sanitari pel que fa a l'autopercepció de salut i necessitat d'autocura. Així, el programa busca complementar l'actual oferta de suport psicològic i emocional que ofereix l'ICS mitjançant una activitat de tipus comunitari fora de l'àmbit assistencial formal.
Des del punt de vista clínic, el programa ha estat dissenyat pel Servei i Grup de recerca de psiquiatria, salut mental i addiccions del Campus Vall d'Hebron, encapçalat per Josep Antoni Ramos-Quiroga, un dels dos directors del programa juntament amb Guillem d'Efak Fullana Ferré, coordinador de l'Estratègia d'Arts en Salut de l'ICS. La consellera de Salut, Alba Vergés, i la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, van participar aquest dilluns en l'acte de presentació del projecte que es va fer al Museu Nacional d'Art de Catalunya i on també hi van participar representants del MEV.