Pasar al contenido principal

Saber más

(Fundació Pere Tarrés) La Fundació Pere Tarrés valora de forma molt positiva l'anunci fet pel conseller d’Educació, Josep Bargalló, d'incrementar el nombre d'activitats de lleure aquest estiu.

Convençuda que les colònies i els casals d’estiu són clau en el desenvolupament dels infants, adolescents i joves, l’entitat porta més de 60 anys organitzant aquestes activitats, i per això considera que aquest estiu més que mai s’ha d’aconseguir que tots els nens i nenes puguin participar en activitats d’educació en el lleure.

Concretament, la Fundació Pere Tarrés confia en que els casals i les colònies de l’estiu contribuiran a compensar la situació viscuda en els mesos de pandèmia i confinament. Tindran una funció de recuperació emocional, atès que els infants hauran passat moments complicats (amb el confinament, potser amb persones malaltes al seu entorn, i a vegades amb conflictes familiars a casa). Esdevindran un factor de socialització, per retrobar el seus amics o fer-ne de nous després de tants mesos d’aïllament. També el contacte amb la natura, el joc a l’aire lliure, l’activitat física i esportiva que sempre incorporen aquestes activitats a l’estiu podran contribuir al benestar de la infància, després d’aquests mesos tant durs. Finalment, com demanava el conseller Bargalló, serviran per reforçar algunes competències acadèmiques que sempre s’han treballat d’una forma menys formal i més lúdica des del lleure. Els espais de menjador al migdia a les escoles, les activitats extraescolars, l’atenció social i educativa a les tardes als centres socioeducatius, les colònies durant el curs, els casals d’estiu, les colònies temàtiques, són alguns del exemples d’activitats de lleure habituals que incorporen un component educatiu.

Assegurar l'equitat social

Una de les prioritats d’aquest estiu, per a la Fundació Pere Tarrés, ha de ser assegurar l’equitat social perquè enguany cap infant es quedi sense participar en les activitats de lleure. És fonamental que com a societat redoblem els esforços per assegurar que els infants de famílies més desfavorides puguin gaudir "de l'estiu de la seva vida", atès que són qui més estan patint l’impacte del confinament. Des de fa anys, la Fundació Pere Tarrés compta amb la campanya “Cap infant sense colònies” de sensibilització i captació de fons que l’any passat va aconseguir becar les activitats de 4.040 infants en situació de vulnerabilitat social. L’entitat espera comptar aquest estiu amb un increment del suport per part d’administracions, empreses i particulars per assegurar que tots els nens i nenes de Catalunya puguin gaudir d’un estiu de recuperació emocional, social i acadèmica.

Com l’entitat de lleure més gran de Catalunya, la Fundació Pere Tarrés posa a disposició de l’administració i de les famílies els seus més de 60 anys de trajectòria en l’educació en el lleure, les seves cases de colònies i albergs juvenils i els seus més de 3.000 treballadors i 4.000 voluntaris per acompanyar els infants, adolescents i joves durant aquest estiu. En aquest sentit, els seus equips ja s’han posat en marxa aquesta setmana per adaptar el programa d’activitats educatives de lleure que tenia preparats per aquest estiu, que se centra en la sensibilització sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i el valor de l’ecologia. També els gairebé 200 centres d’esplai vinculats a la Fundació Pere Tarrés per tot Catalunya i Balears segueixen treballant aquests dies, com cada any, la seva proposta educativa de lleure conscients de la nova situació d’aquests mesos d’estiu.

La Fundació Pere Tarrés espera que en els propers dies el Departament d'Educació concreti la proposta d’incrementar el nombre de places als casals i colònies així com l’orientació pedagògica que s’espera. També demana que quan arribi el moment es facin arribar directrius clares i protocols de les autoritats sanitàries.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.