Pasar al contenido principal

Saber más

(Bisbat de Girona) Els serveis socioeducatius de Càritas Diocesana de Girona inicien el tercer trimestre adaptant els seus projectes a les circumstàncies provocades per la crisi sanitària, amb l’objectiu de lluitar contra la desigualtat entre l’alumnat. El confinament, i sobretot el tancament dels centres educatius i la incertesa en el calendari, han posat encara més de relleu les desigualtats entre els infants i joves. A més, Càritas alerta que la falta d’equipaments informàtics i de connexions a internet a moltes llars provoca una fractura encara més gran entre famílies, que acaba generant més desigualtat entre l’alumnat.

Durant aquest curs, Càritas ofereix suport a 820 infants i joves de primària i secundària, i les seves famílies, d’un total de 681 llars en més de 29 municipis, amb l’objectiu de contribuir a reduir la transmissió intergeneracional de la pobresa, però la crisi sanitària ha obligat a reformular bona part d’aquests projectes per poder continuar acompanyant-los amb l’objectiu que no perdin el fil dels estudis ni les oportunitats que els ofereix un entorn educatiu adequat. En total, Càritas manté operatius via telemàtica 56 serveis del programa Infància i Família d’un total de 63. L’entitat ofereix ara tutories individualitzades via telemàtica o telefònica quan no hi ha altre via, suport educatiu a través de petits vídeos i propostes d'activitats molt diverses com el visionat de pel·lícules o documentals, però també suport emocional i social, tant als infants i joves del servei, com a les seves famílies.

Càritas Diocesana de Girona ha enviat a les famílies informació amb les recomanacions generals i propostes d’activitats i reptes concrets per als infants i joves amb l’objectiu que tinguin una planificació setmanal complementària a l’escola que eviti la desconnexió amb l’aprenentatge. El personal manté contacte periòdic telemàtic amb les famílies cada dos o tres dies, via trucada convencional o videotrucada, sempre que és possible. En cas que es detectin casos amb necessitats específiques, com ara la dificultat de les famílies per acompanyar els processos socioeducatius dels seus fills, o situacions complicades a causa del confinament, com la convivència o aspectes laborals que influeixen a tot el nucli familiar, etc. l’entitat alerta i dona respostes, en coordinació amb els serveis socials de cada municipi.

La majoria de les famílies ateses viuen en situacions precàries que es poden agreujar durant el confinament. Càritas ha detectat casos de famílies que viuen en infrahabitatges; en habitacions rellogades; famílies sense cohesió familiar o xarxa social suficient; famílies monoparentals amb dificultats afegides; famílies sense recursos econòmics; famílies protagonistes d'històries de violència familiar; famílies que conviuen amb malalties, trastorns psicològics o amb fills que tenen necessitats educatives especials, entre d’altres.

Per intentar que totes aquestes condicions i circumstàncies no agreugin encara més els efectes del confimament sobre els processos educatius, Càritas procura establir un vincle afectiu amb els infants i joves i també amb les famílies per generar confiança i seguretat. El personal dels projectes vetlla per escoltar i acompanyar, malgrat la distància, resoldre dubtes que generen angoixes sobre qüestions econòmiques i laborals, d'habitatge, salut, socioeducatives i, sempre que sigui possible, en coordinació amb altres agents socials, per enviar un missatge clar cap a les famílies: que no estan soles.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.