Pasar al contenido principal

(Germanes Oblates) El XXI Capítol General de les Germanes Oblates ha començat amb uns dies de recés, que van finalitzar el diumenge 21 de juliol amb l'Eucaristia d'Obertura del Capítol. La celebració va ser oficiada pel superior general dels Redemptoristes, Michael Brehl, qui recordava que, en un moment com aquest, "el senyal que l'Esperit està enmig nostre és l'alegria i l'esperança".

El capítol s'està desenvolupant en clima d'obertura a l'Esperit de Déu, comptant per al discerniment sobre els nous horitzons de futur amb la presència i participació activa de representants del laïcat de la Congregació. Com facilitadora de tot el procés compten, a més, amb Mercedes Donato, Caputxina de M. Rubato.

El 23 de juliol, es va celebrar l'Eucaristia en memòria agraïda pel pas de l'Esperit per la història Congregacional, especialment, en els Capítols de 1969 i 1989, dels quals es compleixen 50 i 30 anys respectivament.

En els dies següents, ja endinsades en el treball del Capítol, Pepe Laguna, teòleg i membre de Cristianisme i Justícia, va oferir la conferència "Les ordits del món". Una intervenció pensada per ajudar a reconèixer la realitat del món actual i, en ella, les situacions que interpel·len la Congregació, per des d'allà passar a interpretar a la llum del carisma i triar quins nous horitzons està cridada a habitar.

"La realitat històrica no és una cosa que esdevé, que hi és de forma natural i davant la qual hem de respondre i adaptar-nos, sinó una realitat que construïm", ha subratllat Laguna, interpel·lant preguntar-se què realitat construïm, com i amb qui. Finalment, va recordar que la vida religiosa neix per anar a la frontera, i percep en el compartir del grup una invitació a la itinerància ja transitar a les cruïlles, com a llocs de diàleg amb la diversitat.

En el procés d'il·luminació i escolta de la realitat, Emili Turú, germà marista, va acompanyar un matí de treball sobre el moment actual de la vida religiosa. A partir de la simbologia de l'exili, va presentar la necessitat d'articular l'elaboració de les pèrdues, sobre el que cal deixar, juntament amb acompanyar allò nou cridat a néixer. La missió evangelitzadora en les perifèries, l'art de teixir fraternitat universal i ser buscadores de Déu, són els tres innegociables de l'ecosistema de la vida religiosa, necessaris per no perdre el nord.

Un moment de gran intensitat s'ha viscut al voltant de la presentació elaborada pel laïcat i l'ampli diàleg posterior. Es constata que la diversitat de realitats i recorreguts, queda integrada en un anhel compartit amb les germanes de seguir caminant vinculades a un carisma que ens uneix, buscant amb creativitat noves vies, espais i itineraris que projectin i clarifiquin futur.

Les celebracions eucarístiques, aquestes conferències i la intervenció de les persones laiques presents en el Capítol, es poden seguir punxant aquí

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.