(Glòria Barrete –CR) L'època d'estiu és sinònim en moltes famílies de colònies, campaments i casals d'estiu. Però quan un jove arriba a l'edat dels 16 anys sembla que l'oferta educativa es redueix dràsticament. Sovint es veuen massa grans per participar en un Casal d'estiu però alhora són encara massa petits per fer de monitors voluntaris. Quina opció tenen els joves de 16 a 18 anys? Càritas Barcelona ja fa tres estius que proposa un Camp de Treball solidari a Torre Baró. Destinat a joves de tota la ciutat de 16 a 18 anys que durant una setmana conviuran i donaran suport als projectes que l'entitat té al barri.
Càritas Barcelona té durant l'any dos projectes a la Zona Nord de Nou Barris, 'Llops del Taga', per a joves de 14 a 22 anys, i el Centre Obert Torre Baró, per a infants de 6 a 14 anys. Fa tres anys van decidir crear un projecte puntual més, un Camp de Treball solidari per a joves d'altres barris de Barcelona que volguessin donar un cop demà durant el Casal d'estiu de Juliol, convivint al centre durant una setmana i comptant amb espais formatius, de reflexió i lúdics amb l'objectiu de sembrar una llavor del que és el voluntariat i el compromís.
Pensat per a joves d'entre 16 a 18 anys provinents de parròquies, escoles, moviments o instituts, que vulguin conèixer una realitat com la dels barris de Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona de Barcelona. Durant una setmana, del 6 al 12 de Juliol, conviuran plegats en els espais del Centre Obert, habilitat amb cuina i dutxes, i on donaran suport a l'equip professional i educatiu del Casal d'estiu i alhora compartiran jornada amb altres joves de la seva edat.
La Zona Nord de Nou Barris, explica Xavier Revilla, coordinador del Camp de Treball solidari Torre Baró, engloba Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona. Tres barris en un, i on els desnonaments, l'atur i el fracàs escolar "són tònica habitual". Barris necessitats.
"Nosaltres oferim la participació al Camp de Treball a qualsevol jove de 16 a 18 anys", afirma Revilla. L'objectiu principal és presentar el voluntariat com a opció compromesa "i alhora compartir amb altres joves de la seva edat". El dia és molt llarg i, a banda de fer suport a les activitats del Casal, els joves també fan dinàmiques pròpies, "hi ha espais de reflexió, de formació, i moments lúdics, és clar".
A la primera edició van tenir joves de diferents punts, que va comportar fer una experiència molt rica. Sempre conviden dos o tres joves del barri, "dels nostres", a que participin de l'experiència. Una manera de crear xarxa i de compartir amb joves. "Siguin d'on siguin al final els joves comparteixen les mateixes inquietuds, neguits i propòsits de futur". El Camp de Treball està pensat per a un màxim de dotze places. "Tenim un coordinador, que està tota la setmana amb ells, i també dos voluntaris majors d'edat, estudiants de medicina, que col·laboren amb el projecte i estaran amb ells".
El Camp de Treball comença dissabte i tot el cap de setmana el destinen a conèixer-se entre ells i a conèixer el territori per on es mouran pel barri. Durant la setmana comptaran a les tardes amb diferents testimonis que els hi parlaran, així com espais de reflexió i profunditat perquè els joves comencin a preguntar-se "què vol dir ser voluntari i comprometre's al costat dels més necessitats". Els matins de dilluns a dimecres fan reforç amb infants i acompanyament, i el dijous i divendres compartiran el dia amb el Casal de Joves.
En definitiva, reconeix Revilla, "és crear i plantar una llavor de voluntariat i compromís amb aquests joves". Han conegut un barri que potser no coneixien, una realitat diferent i de primera mà, "la vida dona moltes voltes i mai se sap en un futur quina repercussió tindrà per a ells aquesta experiència".