Pasar al contenido principal

(Claret) Hi ha tres grans qüestions que incideixen en la vida a les ciutats, i directament o indirectament en la vida de tots els habitants del nostre planeta: l’aigua potable, la qualitat de l’aire i el constant augment dels residus. Només la ciutat de Barcelona ocasiona anualment 806.650 tones d’escombraries. Són alguns dels elements que aborda el llibre Laudato si’ i grans ciutats, del cardenal Lluís Martínez Sistach i que l'Editorial Claret acaba de publicar en català.

El llibre recull les conferències del congrés sobre les Grans Ciutats celebrat a Rio de Janeiro i està dedicat especialment a la temàtica ecològica. Una eina per aprofundir en el respecte pel medi ambient, la responsabilitat en cuidar la terra, la relació interpersonal, la gestió de residus i el canvi en el consum. El text inclou el text del missatge del papa Francesc dirigit al congrés i firmes procedents de diferents continents. Les pàgines il·lustren amb dades precises la gravetat de la situació present i de futur del nostre planeta, amb el desig de trobar solucions.

Destaca el missatge del Papa signat de pròpia mà que va dirigir per al Congrés i que tracta de tres “erres”. En primer lloc, parla de respecte cap a la creació i afirma que “és un deure de tots crear a la societat una consciència de respecte pel nostre entorn; això ens beneficia a nosaltres i les generacions futures”. La segona erra la dedica a la responsabilitat davant la greu disminució de la qualitat de l'aire o la producció de residus que no són adequadament tractats, indicant que “vam comprovar una indiferència davant la nostra casa comuna i, lamentablement, davant les nostres tragèdies i necessitats que copegen a els nostres germans i germanes”. La tercera erra parla de relació, referint-se a la creixent manca de relació interpersonal molt necessària en les grans ciutats.

I tot això es tracta amb una doble finalitat. La primera pretén sensibilitzar-nos per la gravetat de present i de futur sobre aquests continguts ecològics coneixent-ne el contingut científico-tècnic i administratiu. Fer-nos reflexionar sobre com podem contribuir a posar en pràctica solucions per a aquesta problemàtica i, en definitiva, per a la greu situació del canvi climàtic. La segona finalitat és ètica. Cal que la humanitat prengui més consciència de la seva responsabilitat moral tant en el fet de no agreujar el problema del maltractament del nostre planeta com en el fet de contribuir amb la responsabilitat personal i col·lectiva a la solució dels problemes ecològics.

Lluís Martínez fou nomenat Arquebisbe Metropolità de Barcelona el 2004. El novembre de 2007 el papa Benet XVI el creà cardenal del títol de San Sebastiano alle Catacombe. El juny de 2008 fou nomenat membre del Tribunal Suprem de la Signatura Apostòlica i del Consell pontifici per als Laics. També fou nomenat membre de la Prefectura dels Afers Econòmics de la Santa Seu, el 2010. L’abril del 2013, el Govern li concedí la medalla d’or de la Generalitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.