Pasar al contenido principal

(AIN-CR) La façana del Naixement de Basílica de la Sagrada Família s’ha il·luminat de vermell per sensibilitzar la societat sobre el dret a la llibertat religiosa. Aquest divendres al vespre, fins a la mitjanit, s’ha pogut veure de color vermell recordant la persecució que pateixen avui arreu del món persones de diverses confessions per les seves conviccions religioses.

La Sagrada Família se suma a altres monuments amb reconeixement mundial que ja ho havien fet altres anys la Fontana de Trevi de Roma, el Crist Redemptor de Rio de Janeiro, la Basílica del Sagrat Cor de Montmartre a Paris o el Parlament de Londres. Enguany s’ha il·luminat també la Catedral de Morelia a Mèxic, el Coloseu de Roma, el Santuari de Crist Rei d’Almada de Lisboa i la Catedral de Vilnius. La iniciativa està promoguda per la fundació pontifícia Ajuda a l'Església Necessitada.

L'esdeveniment va tenir lloc dins de la presentació del nou Informe Llibertat Religiosa al Món 2018, editat per la fundació, que recull la realitat d'aquest dret en 196 països del món i referent a totes les religions. L’acte es va fer també divendres al temple i també s’ha presentat a ciutats com Roma, París, Santiago de Xile, Lisboa o Nova York.

L’informe denuncia que el 61% de la població mundial viu en països on no es respecta la llibertat religiosa. Això significa que 6 de cada 10 persones al món no poden expressar la seva fe amb total llibertat. L'estudi analitza a 196 països de tot el món i per a tots els credos, el grau de compliment d'aquest dret a la llibertat religiosa recollit a l'article 18 de la Declaració Universal dels Drets Humans.

De tots els països del món, en 38 d'ells es cometen violacions importants de la llibertat religiosa. En 21, hi ha persecució, en alguns casos fins a la mort i en 17 d'ells, discriminació, per tenir creences religioses.

L’ Informe de Llibertat Religiosa al Món 2018 revela que, als pitjors països per viure la fe, la situació ha empitjorat en els dos últims anys. Per tant, a nivell global, la llibertat religiosa està en retrocés. La llibertat religiosa al cinturó central d'Àfrica perilla per l'avançada del gihadisme en aquesta zona del continent, és una altra de les conclusions, així com la preocupació per l'expansió de l´ultranacionalisme en països com l'Índia, on la llibertat religiosa ha empitjorat en aquest període de temps.

Aquest estudi demostra que a 22 països del món qui ataca a la llibertat religiosa és el radicalisme islàmic, però que hi ha altres autors molt rellevants com són els estats autoritaris i els estats amb un nacionalisme extrem.

Aquests països amb estats autoritaris i amb nacionalismes extrems són en total 16, però representen més de 3.000 milions de persones, ja que es troben a països com Xina, l’ Índia, Corea del Nord, Birmània, Vietnam o Kirguizistan, entre d’altres.

La dada positiva de l'informe de 2018 és l'evolució favorable de la llibertat religiosa tant a Síria com a l'Iraq. Una vegada derrotat militarment el Daesh, les minories religioses han començat a tornar als seus llocs d'origen, com és el cas dels cristians de la Plana de Nínive (l'Iraq).

Arran de les dades d'aquest informe, es calcula que 327 milions de cristians viuen en països on hi ha persecució religiosa i 178 milions en països on es discrimina per seguir una religió. Això significa que 1 de cada 5 cristians al món viu en països on hi ha persecució o discriminació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.