Pasar al contenido principal

(OHSJD/CR) El Capítol Interprovincial de Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu ha aprovat la constitució d'una Província única a Espanya el 2020 que agruparà les tres províncies actuals d'Aragó,Castella i Bètica . Aquest dijous va finalitzar a L'Escorial el Capítol Interprovincial, celebrat conjuntament els capítols de les tres províncies. El XXV Capítol de la Província d'Aragó-Sant Rafael, que inclou les comunitats de Sant Joan de Déu a Catalunya, ha reelegit com a Superior Provincial al germà José Luis Fonseca.



El germà Juan José Àvila, de la Província de Castella, ha estat nomenat pel Superior General com a Delegat General per acompanyar i coordinar el procés de la unificació de províncies. Comptarà amb l'ajuda de dos subdelegats, el germà Luis Marzo de la Província d'Aragó i el germà José Miguel Valdés de la Província Bètica.

El Superior General, Jesús Etayo, valorava aquesta decisió positivament: "és un treball que portem fent des de fa més de tres anys, i ho vam plantejar sempre com un procés de discerniment sobre què és el que necessita l'Orde Hospitalari en el futur pròxim". Assegura que "aquest procés de discerniment s'ha fet bé, amb molta seriositat, serenitat, i amb aportacions molt interessants en aquesta part final del treball entre germans i col·laboradors, i intentant escoltar el que el Senyor avui ens està demanant. El resultat és que l'Orde Hospitalari a Espanya ha d'anar a una unificació de les tres províncies, amb l'objectiu de poder respondre millor als reptes, les necessitats i la realitat de la Institució ".



Tant el Capítol Provincial com el Capítol Interprovincial, que es va tancar aquest dijous a L'Escorial ha analitzat el treball realitzat a les àrees d'Estructures, Missió i Col·laboradors i s'han votat prop de 30 propostes en aquests àmbits. Des del passat 15 de gener una representació de germans al costat d'un grup de col·laboradors capitulars, han analitzat el cuatrieni des de l'òptica de “El futur de l'Hospitalitat a Espanya” i han establert les línies estratègiques que marcaran els propers anys de l'Orde a Espanya.



En el Capítol, a més del Superior General, Jesús Etayo, hi han participat els Consellers Generals, Benigne Ramos i Pascal Ahodegnon, que han presidit els Capítols Provincials, així com el bisbe de l'Orde, José Luis Redrado.



El germà Fonseca, que ja era Superior Provincial des del 2014, ha proposat com a Consellers de la província d'Aragó i han estat confirmats pel Capítol els germans Eduardo Ribes, Miguel Martín, Benjamín Pamplona i Julián Sapiña. Aquí podeu ampliar la informació sobre el Capítol.



El germà José Luis Fonseca



El germà José Luis Fonseca va néixer el 24 de desembre de 1951 a Pamplona (Navarra). Va entrar en el Postulantat a Sant Boi de Llobregat (Barcelona) el 20 de juny de 1970 i va fer la professió solemne el 16 de juny de 1979 a Pamplona. Durant la seva preparació es va llicenciar en Psicologia i va realitzar un curs de gestió hospitalària. Ha desenvolupat el seu treball en l'Hospitalitat en diferents centres de Formació (Escola Apostòlica, Mestre de Novicis i d'Escolàstics).



En el servei d'Animació i Govern ja va exercir com a Superior Provincial en tres ocasions: en 1989, 1995 i 2014. Ha estat Conseller Provincial en tres triennis: 1983, 1986 i 2011. De 1995 fins a 2014 va ser gerent de la Fundación Instituto San José a Madrid.



Des de març de 2014 és el Superior Provincial de l'Orde Hospitalària de Sant Joan de Déu Província d'Aragó-Sant Rafael. Durant el cuatrieni ha viatjat a Cuba, nomenat per la Cúria General, per fer un acompanyament als Germans i col·laboradors.





L'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu Aragó-Sant Rafael

La Província d'Aragó – Sant Rafael de l'Orde Hospitalària de Sant Joan de Déu està integrada per més de 6.000 professionals, gairebé 2.000 voluntaris i 72 Germans, a més d'una àmplia xarxa de benefectores-donants. Sota el concepte d'Hospitalitat, es cuida l'acolliment, la promoció de la salut, l'acompanyament i el compromís en les realitats més vulnerables de la nostra societat des d'un concepte ampli d'universalitat i afavorint la professionalitat. Els valors assumits per tots els centres de l'Orde Hospitalari al món són, a més d'Hospitalitat, la Qualitat, Respecte, Responsabilitat i Espiritualitat.



El treball que l'Orde realitza a la Província és visible a través de dispositius assistencials i socials així com de comunitats de religiosos. Es tracta de centres plurals amb un compromís social compartit en molts casos amb altres institucions de caràcter públic, eclesial o privades amb les quals existeix una afinitat en la motivació i una visió compartida.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.