Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(Càritas Barcelona) Obren la porta la Laura Membrive, l’educadora social de l’Escola Social, i la Nieves Pérez una voluntària. Uns pares noels pengen del sostre i un gran arbre de Nadal fet de paper decora la paret de la sala d’espera. Però no ens aturem aquí, mentre ens ensenyen el local, la Nieves explica la història que amaga aquesta escola d’adults: “L’Escola Social va néixer fa 25 anys de la mà de les quatre parròquies de l’Arxiprestat de la Torrassa per a donar resposta a problemàtiques socials del barri. Així, es va crear un espai parroquial de formació i ajuda per a totes les persones. Inicialment, a l’escola es realitzava un curs i funcionava amb sis voluntaris i una treballadora social”. Actualment, el local continua sent un espai parroquial –de les parròquies de santa Gemma i sant Antoni d’Hospitalet de Llobregat- que està gestionat per Càritas. “L’Escola Social ha esdevingut un punt d’informació ampli, un punt de reunió entre la gent del barri, que fa pinya”, comenta la Laura.

Amb nombroses sales, l’Escola Social ofereix diferents cursos que beneficien a més de 200 persones l’any: formació ocupacional, amb cursos com auxiliar de la llar, competències laborals, costura i patronatge, cuina bàsica, cura de la gent gran i electricitat; formació en llengües, exactament, en català, castellà i conversa; i també tallers de manualitats, costura, ganxet i aprendre a cosir fent Patchwork. Tots aquests cursos –dels quals es rep una certificació que és vàlida en el mercat laboral- es porten a terme gràcies, no només a la feina dels professionals, sinó també a la dels 33 voluntaris que fan de professors i imparteixen els cursos en el seu temps lliure. I és que el voluntariat és un dels motors bàsics per a aquest punt de trobada del barri que alhora contribueix a crear, enfortir i consolidar tota una xarxa de relació amb la comunitat. “Al final, l’Escola t’implica molt i te la fas teva. La portes al cor”, admet la Nieves.

Formació per accedir al mercat laboral

Mentre parlem, arribem a l’espai infantil, una sala plena de joguines, disfresses, dibuixos i colors. És la joia de la corona ja que, mentre els pares fan la formació -en grups de 12 o 15 persones- no s’han de preocupar pels seus fills i poden concentrar-se en allò que estan estudiant. Una tècnica en educació infantil vigila els nens i els anima a relacionar-se amb altres infants a través del joc i les manualitats. Han estat ells, realment, els que han decorat tot el centre amb coses de Nadal. A més, també hi ha un espai de deures, on els més grans poden treballar i millorar els hàbits en fer deures.

En aquells moments, truquen a la porta. Són la Khadija i la Fatiha que venen amb els seus fills. Elles van conèixer l’Escola Social gràcies als serveis socials, que és una de les vies de derivació, tot i que també s’hi pot accedir per Càritas Diocesana de Barcelona o pel boca-orella amb la gent del barri. Elles ja porten tres anys assistint a diverses formacions de l’escola. Per demostrar-ho, la Khadija treu tots els seus certificats: cuina, llengües, auxiliar de la llar i cura de la gent gran. Molts d’aquests cursos compten amb pràctiques que permeten la persona conèixer el món laboral. Un cop finalitzats els cursos, existeix una borsa de treball que ja ha donat feina a 25 persones. Amb els seus somriures, la Khadija i la Fatiha demostren que l’Escola Social funciona perfectament ja que estan molt contentes amb allò que estan estudiant i tenen l’esperança de trobar feina de quelcom que han après. Com elles, més de 200 persones assisteixen als cursos proposats durant l’any tot i que, en alguns d’ells com llengua castellana, encara hi ha una llarga llista d’espera: degut a l’elevada demanda dels cursos –que són gratuïts i oberts a tota la gent del barri-, les persones que s’hi apunten han d‘esperar un any sencer per poder anar a classe.

El Nadal a l’Escola Social

A banda de la decoració nadalenca, que impregna totes les estàncies i fa més acollidor el centre, tots els voluntaris i persones que fan algun curs de formació van poder gaudir d’una trobada de Nadal. En total, més de 130 persones es van aplegar a l’Escola Social per celebrar les festes: cada persona va portar plats típics del seu país i un Pare Noel va repartir regals entre els nens dels que es formen a l’escola. A més, entre tots els assistents, es va sortejar una panera amb productes peribles. La música nadalenca, les converses entre la gent del barri i l’alegria dels nens van protagonitzar aquesta trobada, que va acabar amb un agraïment col·lectiu a la feina que realitzen tots els voluntaris, persones que fan possible que l’Escola Social sigui encara, després de 25 anys, el centre de formació d’adults referent del barri.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.