Pasar al contenido principal

(Laura Mor –CR) Tota una paradoxa. És possible haver visitat mesquites a l'estranger i no haver estat mai abans a la del carrer Sant Rafael, al barri del Raval de Barcelona. Així ho van constatar els participants de la primera edició d'un curs de diversitat religiosa especialitzat en l'àmbit del lleure educatiu. Aquest mes d'octubre la Direcció General d'Afers Religiosos revalida la formació adreçada als professional i voluntaris del món del lleure i de l’àmbit social. L'activitat, en horari de tarda, és gratuïta i el període d'inscripció acaba dimarts.

“La formació és un element estratègic per garantir l'exercici de la llibertat religiosa” assegura Rosa M. López, responsable de Formació, Recerca i Avaluació d'Afers Religiosos de la Generalitat. I l'educació en el lleure, pel fet de ser transversal, diversa i tenir una gran presència a Catalunya, permet al Govern arribar a la joventut, un sector que consideren “fonamental” en el foment del diàleg entre diferents.

El programa del curs s'estructura amb una primera part teòrica i un segon apartat de recursos pedagògics. El professorat explica les característiques de les 13 principals religions amb presència a Catalunya, i també fa una pinzellada sobre normativa. Per exemple, en qüestions de l'àmbit de menjador, les festivitats o el fet d'assumir la custòdia d'un menor i la necessitat de reforç el vincle amb la família.

Vídeos, música, parelles interreligioses i més

En l'apartat de recursos es detallen materials i activitats vàlids per a esplais i agrupaments, menjadors o centres oberts. “És un moment molt participatiu”, reconeix López. Els mateixos alumnes, en la primera edició, van aportar dinàmiques d'èxit. És el cas de la capsa de preguntes sobre la religió que el Casal Claret de Vic ha fet circular entre diferents comunitats religioses veïnes.

Mapes, unitats didàctiques, la maleta interreligiosa de Migra Studium, debats a partir de testimonis audiovisuals sobre dones i religió, recursos disponibles a la xarxa de biblioteques públiques, l'experiència d'intercanvi lingüístic amb l'afegit de la identitat religiosa de l'Ajuntament de Lloret de Mar i un llarg etcètera.

L'objectiu de la proposta és fomentar el diàleg interreligiós i defugir estereotips i prejudicis. Entre els docents hi ha professorat universitari expert en matèria religiosa coordinat per Cristianisme i Justícia en col·laboració amb l’ISCREB, el GTER i la Fundació Migra Studium.

La formació compta amb la col·laboració de la Fundació Pere Tarrés, que cedeix l'espai al carrer Carolines.

Nous àmbits especialitzats

Des de finals de 2013 la Direcció General d'Afers Religiosos ha reforçat l'objectiu de dotar de recursos la ciutadania i els agents que hi estan en contacte. En aquell moment es va centrar en el personal de l'administració.

I poc a poc ha anat obrint el ventall a nous àmbits d'especialització. El lleure educatiu és una d'aquestes apostes. Però n'hi ha més, com són els professionals de la comunicació, els professors de religió, el personal de l'àmbit de la justícia o d'empresa i ocupació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.