(IQS) La II Conferència Memorial Juan Julio Bonet Sugrañes (1940-2006), insigne professor i investigador de l'IQS, s'ha celebrat aquest mes en el marc del lliurament de premis de la primera edició del concurs 'Aquí hi ha Química', dirigit a estudiants de Batxillerat, i organitzat conjuntament amb la companyia BASF.
L’acte va ser presentat pel doctor Pere Regull, director general d’IQS, que va agrair la col·laboració de la comissió integrada per Jordi Quintana, Gemma Arsequell i Gregori València, tots ells vinculats a IQS, en pro del Memorial del Dr. Juan Julio Bonet, professor IQS entre els anys 1965 i 1986. El testimoni del Dr. Bonet va suscitar vocacions d'estudiants altament motivats i implicats en la investigació en l'àmbit de la Química.
L'acte es va iniciar amb el lliurament de premis del concurs "Aquí hi ha Química" dirigit a estudiants de Batxillerat, els quals, a través d'un instrument de difusió com és el vídeo, havien de mostrar exemples de com la química millora la vida quotidiana actual.
Posteriorment, el divulgador científic digital, Miquel Duran, doctor i professor de Química de la Universitat de Girona, va pronunciar una conferència sobre les Eines digitals aplicades a la comunicació de la ciència, conferència que ell mateix va publicar l'endemà al seu blog. Al llarg de la conferència, Duran va posar especial èmfasi en la necessitat de prestar més atenció a la divulgació dels avenços científics a través dels instruments de comunicació més utilitzats en cada moment històric, amb l'objectiu que arribin de forma comprensible a la major part de la població. En aquest sentit, va valorar molt positivament la realització del concurs Aquí hi ha Química en la mesura que era una forma d'apropar la Química als joves utilitzant un llenguatge i una forma de comunicació que ells dominen a la perfecció.
En el col·loqui posterior a la xerrada, moderat pel doctor Jordi Cuadros, professor titular del Departament de Mètodes Quantitatius IQS, els assistents van tenir ocasió de preguntar a Duran sobre aspectes com ara la importància de l'entropia, la difusió de la física quàntica a través de contes infantils o la seva previsió sobre el proveïment futur d'energia.
Com a exemple pràctic de les eines digitals disponibles per ser aplicades a la comunicació de la ciència, Miquel Duran posa a disposició de tothom, a través d'Slideshare, la presentació que va acompanyar la seva xerrada i un Storify amb els tweets i fotografies que resumeixen la jornada.