Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(Bisbat d'Urgell) El diplomatari de Santa Maria d'Organyà, un conjunt documental d'extraordinari valor que reflecteix la situació social i política dels segles X i XI en aquesta àrea de la diòcesi d'Urgell i del Pirineu, va ser presentat a la Biblioteca Nacional de Catalunya (BNC) aquest dijous. L'acte va ser presidit per l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vivesi per la Directora de la BNC, Eugènia Serra, i va omplir la Sala de la Caritat de públic i estudiosos.

La investigació publicada s'ha dut a terme a l'entorn d'aquesta documentació, la part més antiga de la col·lecció de pergamins d'Organyà amb un total de 170 peces que estan datades entre l'any 914 i el 1090. La publicació d'aquesta documentació s'ha fet en el volum 18 de l'Anuari Urgellia: Anuari d'estudis històrics dels antics comptats de Cerdanya, Urgell i Pallars, d'Andorra i al Vall d'Aran, acabat d'editar. El canonge i arxiver capitular de l'Arxiu Diocesà i del Capitular d'Urgell, mossèn Benigne Marquès, va posar en relleu en la seva presentació de l'anuari, el gran interès de la Societat Cultural Urgel·litana, que anima Urgellia, de publicar aquests pergamins, el seu contingut i estudi en profunditat. La tasca l'ha duta a terme el doctor Ramón Ordeig i Mata, historiador, que ha recollit la feina iniciada fa uns anys per mossèn Josep M. Marquès i Planagumà i l'ha aprofundit i acabat.

Durant l'acte Ordeig va explicar les vicissituds viscudes per l'arxiu de la canònica d'Organyà, va fer un breu apunt de la figura de Joaquim Miret i Sans. I va resseguir el camí dels pergamins en les seves mans després de la compra que en va fer, per descriure el fons que hi ha d'aquests a l'Arxiu de la Biblioteca de Catalunya i a l'Arxiu Diocesà i al Capitular d'Urgell, explicant acuradament els tipus de documents, situacions descrites, llenguatge i cronologia.

En l'acte acadèmic també va parlar el doctor Jesús Alturo i Perucho, catedràtic de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, que va descriure a través del que ha estudiat en els documents dels diferents escribes de l'època medieval, el diferent tarannà, la cultura, l'ascendent social i fidelitats d'aquests homes (i dona) que van deixar en els pergamins retalls de la vida i de les relacions socials, comercials, polítiques i personals que van conèixer en els seus coetanis.

L'arquebisbe Vives va cloure l'acte agraint molt l'acolliment que fa la Biblioteca Nacional de Catalunya de la tasca d'investigació i divulgació que es duu a terme en indrets més allunyats dels centres culturals, com és el cas del que es fa al Bisbat d'Urgell a través de Urgellia. També va agrair la dedicació de les persones que amb la seva feina continuada fan possible publicacions com la que es va presentar i va tenir un record pel doctor Prim Bertran, membre assessor de la Societat Cultural Urgel·litana i col·laborador actiu, traspassat al mes de desembre. D'ell va recordar la seva generositat i la seva passió per la història, la seva investigació i la divulgació que sempre en va fer, i va agrair la presència de la seva família a l'acte.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.