Pasar al contenido principal

Hi ha coses que com que ens les expliquen cada any ja ens deixen indiferents. Però vistes fredament les xifres que aquest dimecres ha ofert Càritas impressionen.

Càritas de Barcelona acostuma a fer dues rodes de premsa anuals per passar comptes un dies abans de les col·lectes extraordinàries que es fan a les parròquies. La de Corpus abans de l’estiu, i la de Nadal el quart diumenge d’Advent. Per això, sembla que repeteixi el mateix.

La novetat dels darrers anys ha estat la constatació del creixement de demandes. En tres anys pràcticament s’han duplicat, i així sembla poc que el 2010 l’increment d’usuaris hagi estat “només” del 7%.

Per això, la dada que m’ha cridat més l’atenció no és tant l’augment de les demandes sinó la foto fixa. Entre les diòcesis de Barcelona, Sant Feliu i Terrassa, Càritas té 380 punts d’atenció oberts. 380 llocs on atenent a la gent gratuïtament! Un per cada 13 mil habitants. És una barbaritat. (Només un referència: a la província de Barcelona, molt més gran que el territori diocesà, entre tots els bancs i caixes d'estalvi el 2009 tenien obertes 5.500 oficines, que a més, ara seran menys ja que arran de la crisi el que han fet és tancar-ne).

En aquests centres, en ajudes directes Càritas ha repartit ajudes econòmiques i aliments per valor de 2,6 milions d’euros.

Tot això, no té en compte tota la resta d’activitat social i formació que fa moure a Càritas més de 22 milions d’euros a l’any i que no inclou el treball d’altres fundacions vinculades a l’entitat com el Centre Català de Solidaritat per l’atenció a drogodependents, la Fundació Foment de l’Habitatge Social, o l’Organisme Benèfic Assistencial. A més, només un 12% dels diners que rep Càritas es gasten en despeses d’organització.

Això impressiona, i són només de les dades de la província eclesiàstica de Barcelona. És una llàstima que no es presentin també de forma conjunta les dades de tot Catalunya. Segurament ens farien caure d’esquena.

En resum, que si no sou socis de Càritas us en feu d’una vegada. El 70% dels seus ingressos depenen d’això.

Càritas de Barcelona, Sant Feliu i Terrassa

Càritas de Tarragona

Càritas de Girona

Càritas de Lleida

Càritas de Solsona

Càritas de Tortosa

Càritas d’Urgell

Càritas de Vic

Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.