Un dels minuts de glòria de la vida del cardenal Martínez Sistach serà diumenge quan acompanyi a Benet XVI dins del papamòbil en el seu recorregut per Barcelona. De fet, serà un tot un dia de glòria perquè encara que siguis cardenal són pocs els qui tenen la oportunitat d’estar 24 hores al costat del papa.
Per això, li hem preguntat en la roda de premsa d’aquest dimecres què era que el volia transmetre al papa durant aquesta ocasió d’or per explicar-se de primera mà. M’ha xafat una mica el titular perquè ha dit que a dins del papamòbil és difícil parlar “perquè és el moment en el que el papa vol veure la persones, les façanes, la gent... el que veu també l’il·lustra”. Però és un apunt important: que el que es trobi Benet XVI durant el recorregut no és un fet secundari. I, l’apunt simpàtic és que ha dit que potser podria parlar-li dels edificis que veurà i dels noms dels llocs per on passarà, per exemple, del bisbe Urquinaona, o de Pau Claris, que va ser president de la Generalitat però també canonge, coses que fins i tot molta gent de Barcelona no sap.
A més d’això, Sistach ha dit que li parlaria “de tot el que estem fent, dels reptes, i també de les dificultats, que es troben arreu, com el papa coneix molt bé”. I ha recordat que, tot i que el papa ja ho coneix, en veure com es canta el Credo que remarca la vinculació romana de l’Església, “el papa quedarà interpel·lat. És tornar a recordar la vinculació de Catalunya amb el vaticà i amb el nostre país”.
Doncs, si és el cardenal Sistach qui li va explicant aquestes coses, podrem anar a dormir tranquils. I sobretot si és tan hàbil com en no respondre al responsable de premsa de la Conferència Episcopal dient que "no coneixia cap Església catalana". Després d’una dissertació que no ha entès ningú que no sigui dels gremi sobre l’Església local i universal, Sistach ha conclòs: “No en fem una polèmica”. Així va aconseguir la visita del papa a Barcelona, no fent polèmica mentre tenia molt clar quins eren els fils que calia anar estirant.