Pasar al contenido principal

(Catalonia Sacra) Una ruta a través del cor de Lleida és molt interessant: permet contemplar els edificis religiosos més rellevants en un dels principals eixos vertebradors de la ciutat, que va des del carrer de Sant Antoni (situat a ponent) fins el carrer del Carme (situat més cap a llevant). En aquest eix, que es pot seguir acompanyat de la informació de Catalonia Sacra, disposa un conjunt de set nuclis religiosos que, a tot i ser de ser d’èpoques, estils i espiritualitat diferents, han articulat durant segles, la fisonomia cultural i espiritual de Lleida.

La ruta s’inicia a la parròquia de Sant Llorenç, una de les més belles obres arquitectòniques de què disposa la ciutat de Lleida. Situada en un dels punts més cèntrics de la ciutat, està envoltada d’institucions de gran importància cultural com el Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal o el Palau Episcopal.

El caminar ens porta primer a l’Oratori de la Sang, antiga església de Sant Antoni o dels antonians, i seguim cap el Reial Oratori dels Dolors, situat al carrer Cavallers que puja cap a la Seu Vella: és un petit oratori dedicat a la Mare de Déu dels Dolors realitzat entre 1724 i 1737, en època del bisbe Gregori Galindo. Es troba situat molt a prop de l’antic convent del Roser (segle XVIII). A la part baixa del carrer Cavallers hi ha la capella del Peu del Romeu, un petit edifici situat en ple carrer Major que data de 1399 i està dedicat a la Verge de les Neus. Continuant pel carrer Major, a la plaça de Sant Francesc, hi ha l’església de Sant Pere, situada on hi havia l’antic convent dels franciscans del segle XVIII.

Per arribar al darrer monument de la nostra ruta –l’església del Carme, una parròquia ben viva refeta després de la Guerra Civil- s’ha de passar per davant d’edificis emblemàtics i molt representatius de Lleida com la Catedral o Seu Nova, l’antic hospital gòtic de Santa Maria, l’edifici de l’Ajuntament (segle XIII) o l’església neogòtica de Sant Joan Baptista.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.