Pasar al contenido principal
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Jardins de Maria Baldó
Adreça (carrer i número)
Carrer de Sant Camil, 20X
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Parròquia de l’Anunciació de la Mare de Déu
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

La Maslenitsa, festa ortodoxa a Barcelona

A Barcelona, la celebració de la Maslenitsa té lloc des de fa uns tres anys. Enguany aquesta festa se celebrarà el diumenge 1 de març, a les 12.00 hores, als jardins de Maria Baldó (barri de Vallcarca i els Penitents) del districte de Gràcia.

QUÈ ÉS LA MASLENITSA?

La Maslenitsa, també coneguda com la festa de la primavera, és una festivitat celebrada per les comunitats cristianes ortodoxes d’origen eslau la setmana abans de l’inici de la Gran Quaresma ortodoxa. La data de celebració canvia cada any, ja que es fixa en funció de la data de Pasqua. A més, com altres celebracions ortodoxes, s’estableix segons el calendari julià i, per tant, no sempre coincideix amb la Quaresma catòlica (calendari gregorià).

Durant la Maslenitsa és tradicional cuinar i compartir creps, mantega, formatge i altres tipus de productes lactis, ja que és l’última setmana que es poden menjar aquests aliments abans del dejú de la Gran Quaresma. Un dels aliments més consumits i símbol de la Maslenitsa són els blinis, unes creps fetes d’ou, llet i mantega que, amb la seva forma rodona, simbolitzarien el sol primaveral. Es mengen acompanyant altres aliments dolços o salats.

Cada dia de la setmana de la Maslenitsa (de dilluns a diumenge) té un nom, un significat i una activitat tradicional pròpia. El més important és el Diumenge de Perdó, en què es demana perdó a familiars i amistats per les faltes comeses i s’entreguen petits regals. La festa acaba amb la crema d’una nina de palla que simbolitza el comiat de l’hivern i la benvinguda a la primavera. L’espargiment de les seves cendres és un símbol de fertilitat.

LA MASLENITSA A BARCELONA

A Barcelona, la comunitat ortodoxa russa fa anys que celebra la Maslenitsa amb activitats que combinen religió i tradició. Al llarg del matí es representen balls tradicionals, una posada en escena sobre la Maslenitsa i es reparteix menjar entre les persones assistents.

L’ESGLÉSIA ORTODOXA RUSSA

La Parròquia de l’Anunciació de la Mare de Déu congrega la comunitat ortodoxa russa de la ciutat. El seu centre de culte està situat a l’antiga capella catòlica de Sant Jordi, al barri de Vallcarca, que s’ha reformat bellament amb els elements propis d’un temple rus ortodox. La comunitat és molt dinàmica i activa, i reuneix un centenar de persones. Les persones fidels participen en els ritus religiosos ortodoxos tradicionals i també organitzen diverses activitats de tipus social i cultural.

La pluralitat cultural i religiosa de Barcelona construeix una ciutat rica i dinàmica, i la normalització d’aquesta pluralitat espiritual a l’espai públic contribueix a fer créixer la riquesa humana de Barcelona.

L’Oficina d’Afers Religiosos de l'Ajuntament de Barcelona (OAR) crea una sèrie de fulletons informatius sobre celebracions religioses que tenen lloc a l’espai públic de la ciutat. En aquest cas podeu trobar tota la informació en el fullet adjunt.