Presentació i objectius
L'art religiós constitueix una part molt rellevant i extraordinària del patrimoni del nostre país i es configura, sens dubte, com un testimoni insubstituïble de la realitat històrica, social, material, espiritual i estètica del nostre passat, així com també de la nostra identitat. En aquest context, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), l'Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic), amb la col·laboració del Museu Episcopal de Vic (MEV) i el suport de la Direcció General d'Afers Religiosos (DGAR) de la Generalitat de Catalunya, proposen una jornada per aprofundir en el coneixement del patrimoni religiós i cultural de Catalunya.
L’edició d’enguany es dedica a la figura de Maria, un personatge fonamental en la història i la definició de la fe cristiana. La multiplicitat de devocions marianes en el món catòlic, consolidada a partir dels segles moderns, té com a fonament un pensament teològic desenvolupat en època medieval i fonamentat en els primers segles del cristianisme, que fa de Maria no només el vehicle de l'Encarnació, sinó una imatge de l'Església-mare. Aquest paper central no podia sinó donar lloc a una rica pluralitat de plasmacions artístiques.
La primera part de la jornada (matí) tindrà lloc al Seminari de Vic, seu de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic, on s’impartiran les ponències i la taula rodona, i la segona part (tarda) tindrà continuïtat al Museu Episcopal de Vic (MEV).
Programa
09.00 h. Recepció i entrega de la documentació
09.30 h. Inauguració de la jornada , a càrrec d'Enric Vendrell, director de la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya
10.00 h. La Mare de Déu des del pensament cristià: patrística, teologia, mariologia. A càrrec de Mossèn Pere Oliva, professor de mariologia (Institut Superior de Ciències Religioses de Vic)
11.00 h. Pausa-cafè
11.30 h. Història de les devocions i representacions de la Mare de Déu a l'edat mitjana i moderna. A càrrec de Marta Crispí (Universitat Internacional de Catalunya)
12.30 h. Taula rodona i debat, amb la participació dels ponents, de M. Carme Sanmartí (UVic-UCC) i de Marc Sureda (ISCR Vic- MEV)
14.00 h. Dinar lliure
16.00 h. Visita guiada: la Mare de Déu al Museu Episcopal. A càrrec de Marc Sureda
17.30 h. Cloenda de la jornada
Ponents
- Marta Crispí, Universitat Internacional de Catalunya
- Pere Oliva, professor de mariologia (ISCR Vic)
- M. Carme Sanmartí, historiadora, UVic-UCC
- Marc Sureda, director de l'ISCRVic i conservador del MEV
Coordinació acadèmica
- M. Carme Sanmartí, UVic-UCC
- Marc Sureda, ISCRVic-MEV
Adreçat a
Professionals i estudiants de l'àmbit de les humanitats: historiadors, historiadors de l'art, medievalistes, teòlegs. Persones amb o sense coneixements previs, interessades en l'art medieval, la història de Catalunya i en el fet religiós com a font de cultura i coneixement .
Persones amants de l'art que gaudeixen de la visita a un museu i volen ampliar els seus coneixements sobre les obres que s'hi exposen, com és el cas del Museu Episcopal de Vic, així com altres museus diocesans de Catalunya
Guies turístics de llocs i /o d'espais relacionats amb l'art i la història de Catalunya.
Catequistes interessats en aprofundir en la representació de la Mare de Déu en el transcurs de la història.
Informació general
Preu: 60 €
Descomptes: Alumnes UVic-UCC i ISCRVic degudament acreditats, Alumni UVic, persones majors de 60 anys i empreses i /o entitats que matriculin a tres o més persones: 10 % de descompte sobre el preu de la matrícula. (Descomptes no acumulables)
Llocs d’impartició: Institut Superior de Ciències Religioses de Vic : Edifici Seminari. Ronda Camprodon, 2. Vic i Museu Episcopal de Vic: Plaça del Bisbe Oliba, 3, Vic
Data: Dijous 28 de juny de 2018
Horari: de 9 a 14 h i de 16 a 17.30 h
Durada: 8,5 hores
Certificació:
- Certificat d’assistència de la UVic-UCC. Cal assistir al 80% de les sessions
MATRÍCULA
INFORMA-TE’N TRUCANT AL +34 93 881 55 22 O CONTACTA'NS PER WHATSAPP AL 690807031
Horari: de dilluns a divendres de 09:00h a 18:00h
Amb el suport de :