L’amistat que els va unir després d’haver coincidit a l’Escolania de Montserrat i el desig de seguir fent música junts van impulsar sis músics a fundar, l’any 2018, el Cor Cererols.
COMPRAR
COR CEREROLS
El cor pren el nom d’un altre músic que en el seu dia també́ va ser escolà de Montserrat: Joan Cererols, compositor del barroc català̀ i un dels pares l’Escola de Montserrat.
El cor neix, també́, amb la voluntat i la passió́ per recuperar, interpretar i divulgar la música coral des del segle XV fins a autors contemporanis, fent especial èmfasi en la música antiga, que han viscut i cantat des de ben joves, i tota aquella música d’autors d’altres èpoques que encara resta per recuperar. Per a això, a més dels sis membres fundadors, el cor compta amb un conjunt de col·laboradors habituals en funció́ de les característiques de cada repertori.
El Cor Cererols ha actuat en el Festival Internacional d’Orgue de Montserrat 2019, en el Cicle d’Orgue de Barberà del Vallès i en el Concert de Setmana Santa del Reial Monestir de Pedralbes, i ha col·laborat en la celebració́ d’actes litúrgics a Montserrat. Properament, el grup debutarà a l'Auditori de Barcelona amb un programa dedicat a la figura del compositor Joan Marc (1582 -1658).
MARC DÍAZ
A nou anys ingressa a l’Escolania de Montserrat, on al cap de poc temps descobreix la polifonia del Renaixement i la música coral de compositors que allà s'interpreten sovint.
A l’Escolania hi estudia, a més, violoncel, piano i orgue.
Actualment, desenvolupa aquesta passió primerenca especialment al capdavant del Cor Cererols.
El Cor Cererols és un cor professional cofundat i dirigit per ell mateix des del 2018, amb el qual ha enregistrat recentment el disc Cum Silentio, reconegut pels premis internacionals ICMA 2021 com un dels millors discs de música coral del 2020. També, com a director, actualment dirigeix el cor GAC, treballa com a preparador de cor per al Festival Bachcelona i col·labora ocasionalment amb el Cor Francesc Valls.
Com a organista, ha col·laborat amb els principals cors, orquestres i festivals de música, com l’OBC, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, Vespres d’Arnadí, la Jove Capella Reial, l’Ensemble O vos Omnes, el Cor de Cambra del PMC, el Cor de Cambra de la Diputació de Girona i el Lieder Càmera. També ha treballat com a organista i clavecinista al Teatre Lliure sota la direcció de Lluís Pasqual.
Ha estudiat direcció de cor a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya), obtenint matrícula d’honor. Allà també segueix estudiant orgue i música de cambra amb Óscar Candendo i Juan de la Rubia.
Posteriorment, es trasllada dos anys a Estocolm per seguir estudiant direcció de cor al KMH (Kungliga Musikhögskolan i Stockholm)
Programa concert
Tomás Luís de Victoria (1548 – 1611)
O sacrum convivium a 6
Pare Anselm Ferrer (1882 – 1969)
O sacrum convivium a 6
Josef Rheinberger (1839 – 1901)*
Sonata per a orgue núm. 1 en do menor op. 27
I. Preludi
II. Andante
III. Finale
Felix Mendelssohn (1809 – 1847)
Beati Mortui
Pare Anselm Ferrer
Lamentatio I. Sabbato Sancto
Felix Mendelssohn
Hör mein Bitten
Johannes Brahms (1833 – 1997)*
Herzlich tut mich verlangen
Josef Rheinberger
Sechs Zweistimmige Hymnen, op. 118
I. Memorare, O piissima Virgo Maria, per soprano i contralt
II. Salve Regina, per dos tenors
Pare Anselm Ferrer
Ave Maria
*orgue sol
Durada: 60’
Sextet vocal i orgue (solistes del Cor Cererols)
Maëlys Robinne, soprano
Daniel Folqué, contratenor
Ferran Mitjans i Martí Doñate, tenors
Francesc Ortega, baríton
Joan Climent, baix
Marc Díaz, orgue i direcció
Capellades acollirà la sisena edició del Festival d’Orgue
Del 9 al 30 de maig, 4 diumenges consecutius, es podrà gaudir a l’església de Santa Maria de Capellades de 4 concerts de primer nivell.
El regidor de Cultura, Àngel Soteras, explica com “en moments de profunda incertesa com l’actual, entenem més necessària que mai la programació d’activitat cultural. Sabem que l’opció fàcil és suspendre esdeveniments i esperar temps millors, però a Capellades hem optat des del primer moment per augmentar els recursos i extremar les mesures per poder oferir seguretat i no haver de renunciar a la cultura en directe. El Festival d’Orgue n’és una mostra més i comptem no ja amb la fidelitat del públic que ens hem anat fent, sinó amb la complicitat de diversos músics que saben reconèixer l’esforç que fem. És per a tots ells que treballem per portar a Capellades aquesta música que, com diu Montserrat Torrent en el programa esmentant Bach, comforta l’ànima”.
Tal com es destaca en el mateix programa de mà, l'edició s’inicia aquest diumenge 9 de maig amb el reconeixement a la llarguíssima trajectòria musical de l’organista Montserrat Torrent, degana de l’orgue i referent europeu musical. El diumenge 16 de maig serà el torn de Loreto Aramendi, una jove talent de gran projecció. En el tercer concert, el 23 de maig,es ret homenatge a l’organista, musicòleg i compositor capelladí Anselm Ferrer i Bargalló per part del Cor Cererols, un dels cors joves de referència del país, que presentarà del seu disc “Cum Silentio” amb l’acompanyament i direcció de l’organista Marc Díaz. El Festival tancarà el 30 de maig amb el joveníssim talent de Joan Seguí Mercadal.
Els concerts es fan els diumenges 9, 16, 23 i 30 de maig a les 6 de la tarda a l’església de Santa Maria, on hi ha l’Orgue Freixas Vivó.
Les entrades per aquest Festival d’Orgue, Memorial Josep Xaubet, es poden comprar per 6 euros anticipades a entrapolis.com o bé directament a la porta des d’una hora abans de l’inici.
Després de l’aturada de l’any passat, el Festival reprèn la programació continuada i de primer nivell, tal com s’ha fet a les edicions anteriors.
ENLLAÇOS