- Lloc: Online i també presencial a Casa del Tibet, Barcelona (enllaç al mapa)
- Aportació: 15 euros per sessió (8 euros socis). 100 euros curs complet (60 euros socis)
Tenint en compte nombroses sol·licituds, el Lama Thubten Wangchen, director de la Fundació Casa de Tibet de Barcelona, impartirà un curs presencial i per Internet per parlar sobre l’origen i els valors del budisme, i també com aplicar aquesta filosofia de vida en el dia a dia, sense necessitat de ser budista. El curs és apte per a tots els públics, fins i tot per als que segueixen altres tradicions.
De manera pròxima i senzilla, el Lama Wangchen ens anirà explicant els punts fonamentals del budisme a partir de la seva experiència com a monjo tibetà, deixeble del Dalai Lama, i el seu coneixement d’Occident, després de més de trenta anys vivint a Barcelona i viatjant per tot el món.
Us animem a gaudir l’oportunitat de compartir amb el Lama Wangchen aquest curs de deu setmanes de durada. Les sessions seran d’una hora i mitja i tindran lloc tots els divendres laborables, del 2 d’octubre al 4 de desembre, entre les 19 h i les 20:30 h. Tractarà sobre els següents temes:
1. (2 Octubre) Presentació del curs i introducció a la vida del Buda: des del seu naixement com a príncep Sidarta Gautama, la seva renúncia a la vida a palau fins que, després de diversos anys meditant com a captaire i asceta, va experimentar el despertar.
2. (9 Octubre) Impermanència i propòsit de la vida humana: Tots hem tingut la sort d’haver nascut en aquesta vida com a humans. A més, tenim moltes condicions favorables, com les facultats perfectes i possibilitats de desenvolupar els nostres valors interiors com ara compassió, empatia, amor i saviesa. El Lama Wangchen ens explicarà com utilitzar correctament el nostre renaixement humà i aprofitar al màxim el nostre potencial.
3. (16 Octubre) Les Quatre Nobles Veritats: són els primers ensenyaments que el Buda va donar a Benarés (al nord de l’Índia) als seus cinc deixebles i parlen sobre la veritat del sofriment, l’origen del sofriment, la cessació del sofriment i el camí que condueix a la cessació del sofriment.
4. (23 Octubre) Prendre Refugi: Qui són budistes? La diferència entre ser o no ser budista està a haver pres refugi en les Tres Joies: el Buda (el despert), el Dharma (els ensenyaments del Buda) i la Sangha (la comunitat o orde monàstic que practica el Dharma).
5. (30 Octubre) Diferents escoles del budisme en general i particularment del Budisme Tibetà: la història dels llinatges des del Buda, com es va introduir el Budisme al Tibet, les escoles, les diferències entre l’Hinayana, Teravada i Mahayana, entre d’altres.
6. (6 Novembre) Els Mantres i els seus significats: “mantra” és una paraula sànscrita composta de “man”, que significa “ment”, i “tra” que significa “protecció”, descrivint precisament el significat dels mantres en el budisme. Els mantres són ferramentes per a protegir la ment. Hi ha milers de mantres en totes les tradicions espirituals. En aquesta sessió el Lama Wangchen parlarà sobre els mantres més coneguts en el budisme tibetà.
7. (13 Novembre) La vida i la mort: el trànsit de la vida cap a la mort està descrit detalladament en el budisme tibetà, específicament en el “Llibre tibetà dels morts” o “Bard Thodol”. En aquesta sessió es parlarà sobre com reconèixer el valor i el significat de la nostra preciosa vida humana, i com viure i preparar-se per a morir de manera digna, sense por, temors o angoixa.
8. (20 Novembre) Com trobar a un mestre espiritual qualificat: Hi ha molts nivells de mestres espirituals i per a cada nivell es necessiten qualitats addicionals superiors a les del nivell anterior. Trobar al mestre que té totes les qualitats no és fàcil. El més important és observar que sigui una persona ètica, que tingui una motivació sincera per a ajudar als altres, que tingui més coneixement i experiència que nosaltres i que sigui honest.
9. (27 Novembre) Les sis perfeccions (o sis paramitas en sànscrit): el Buda va indicar sis estats mentals importants que hem de desenvolupar per a aconseguir qualsevol dels nostres objectius positius en la vida. Són ells: Generositat (Dana paramita); Ètica o conducta apropiada (Sila paramita); Paciència (Kshanti paramita); Perseverança (Viriá paramita); Concentració (Dhyana paramita); Saviesa (Prajna Paramita).
10. (4 Desembre) La meditació i el Noble Òctuple Sender: és un dels ensenyaments fonamentals del Buda que segueixen totes les tradicions budistes. El Noble Òctuple Sender es correspon a l’última de les Quatre Nobles Veritats i parla de les vuit qualitats que ens ajuden a aconseguir la veritable felicitat: 1. Visió correcta. 2. Pensament correcte. 3. Parla correcta. 4. Acció correcta. 5. Mitjà de vida correcte. 6. Esforç correcte. 7. Atenció correcta. 8. Meditació o concentració correcta.
INSCRIPCIONS
El curs és indicat tant per a persones que ja tenen coneixements sobre el Budisme Tibetà com per a les que no.
Ateses les restriccions d’aforament ordenades per les autoritats sanitàries i complint amb tots els protocols, el curs presencial serà limitat a 35 places.
Els qui segueixin el curs per Internet podran fer preguntes per escrit al Lama Wangchen en finalitzar cada sessió. Per a millor aprofitament del temps, ell les respondrà en la sessió següent.
Per a inscriure’s al curs és imprescindible fer la reserva prèvia a través del correu admin@casadeltibetbcn.org o del telèfon 932 075 966 (de 17 h a 19 h).
GRÀCIES!