(DGAR) La XVII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya s’ha tancat amb unes xifres inusuals a causa de la situació sanitària per la Covid-19. Per una banda, el tancament de les sales o les restriccions d’aforament han fet disminuir el nombre de projeccions presencials; per una altra banda, la incorporació per primera vegada a la Mostra del format virtual, a través de les plataformes FilminCAT i Sala Virtual Verdi, ha possibilitat que el certamen s’obrís a altres públics.
Més de 6.300 persones han pogut assistir, de manera presencial o virtual, a les projeccions de 57 pel·lícules programades en aquesta edició. En les anualitats anteriors, el nombre d’espectadors voltava els 5.000 (5.300 espectadors el 2017; 5.000 el 2018, i 5.100 el 2019).
Destaca la retrospectiva que la Filmoteca de Catalunya ha dedicat a Robert Bresson, que s’ha hagut d’ajornar al desembre, d’acord amb les restriccions que les autoritats han aprovat en cada moment.
Els centres penitenciaris de Catalunya i els centres educatius de justícia juvenil han projectat el film Campeones, del director premiat el 2019 Javier Fesser, seguit d’un debat i acompanyat de materials educatius. La projecció s’inclou dins de les activitats educatives i de reinserció dels centres d’internament, amb l’objectiu de reflexionar i debatre sobre temes com el respecte a la diversitat, la inclusió, els prejudicis, l’amistat o el treball en equip.
En el marc de la Mostra, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha lliurat el III Premi de Cinema Espiritual a Éric Toledano i Olivier Nakache, directors de pel·lícules com Intocable o Especials, en un acte que s’ha celebrat a la seu del Districte Administratiu de la Generalitat en format virtual. També s’ha fet el concurs La Paraula S’agrada, sobre enigmes lingüístics basats en el vocabulari de les religions i conduït per l’escriptor Màrius Serra: una edició presencial a l’escola Jesuïtes Casp i, per primer cop, una edició virtual a l’IES Flos i Calcat.