Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
nou-bisbe-xabier-gomez-01

Posat expectant, observador i cautelós. Així ha entrat al bisbat de Sant Feliu Xabier Gómez, nomenat avui nou bisbe de Sant Feliu, per presentar-se davant dels mitjans de comunicació i el clergat i fidels del bisbat que aquest dimarts al matí s’han reunit a l’auditori de la Casa de l’Església de Sant Feliu. I no era per menys. Vint anys té la diòcesi i només ha tingut un bisbe, Agustí Cortés, que avui content i exultant acompanyava a qui serà el seu successor a partir del 30 de novembre.

“Vaig rebre aquest nomenament amb molta satisfacció”, ha explicat Cortés, “pel moment i per la persona”. El moment és conegut. Fa dos anys que Cortés va presentar la renúncia al papa Francesc per edat i fa força temps que arrossega una malaltia que en molts moments ha fet patir per la seva salut. I per la persona. “Una persona amb un currículum que traspua el carisma dominic i que li fa posar l’accent en àmbits de vida molt importants”, ha expressat Cortés.

Va aprendre el català a través d’un curs del Consorci per a la Normalització Lingüística

Un nomenament que s’ha rebut amb sorpresa per la procedència, i amb paraules del mateix bisbe electe “amb sorpresa, temor i tremolor”. Malgrat no ser català, Xabier Gómez ha afirmat que durant la seva curta estada a Barcelona va aprendre el català i va conèixer la nostra cultura. “Una llengua i una cultura que vull seguir aprenent”. Va aprendre el català a través d’un curs del Consorci per a la Normalització Lingüística, al costat de molts immigrants “que després han forjat la meva vocació”.

Qui era el director del departament de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola des del 2021 i fins avui també ha reconegut que continuarà amb aquesta tasca a la diòcesi. “Des d’una altra perspectiva, però amb el mateix compromís de seguir promovent comunitats acollidores”, ha explicat, ja que per a ell els immigrants “enriqueixen la societat i revitalitzen les parròquies”.

"Trobaré a faltar sortir de 'tapeo'"

De família senzilla, Gómez ha reconegut com li fa especial il·lusió poder viure el Mil·lenari de Montserrat ara com a bisbe de Sant Feliu. “Fa sis anys que soc confrare de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat”, ha expressat. Una mica menys d’alegria li farà, ha explicat davant dels mitjans en una trobada informal, “deixar la nostra cultura del ‘tapeo’, tan pròpia del País Basc”, sortir a la nit, apropar-me a la gent i estar a prop dels més febles, ha explicat.

“Els pobres són el tresor de l’Església”, ha repetit en diverses ocasions agafant una frase de sant Llorenç, patró de Sant Feliu, i mentre mantenia entre les mans un rosari de fusta. I és que el nou bisbe de Sant Feliu té clar que cal “una cultura de la trobada” enmig d’un món “polaritzat i ple d’autoreferencialitat”. El nou bisbe, igual que fa el bisbe de Girona, fra Octavi, usarà l’hàbit de dominic, en moments puntuals i celebratius en què sigui necessari.

Sense escut episcopal i amb un lema curt i ple d’intencions -humilitas- el 30 de novembre al matí serà ordenat a la catedral de Sant Feliu que acollirà per primera vegada una ordenació episcopal.

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.