Vés al contingut

(Carla Herrero Nebot - CR) Córcega, Rosselló, Provença, València, Marina, Sardenya, Sicília i Avinguda Gaudí. Aquests són els vuit carrers que ocuparan els fidels per poder veure el papa dedicant l’església de la Sagrada Familia a través de 22 grans pantalles. D’aquesta manera, Benet XVI celebrarà una missa que no es limitarà a l’interior del temple. Els espais principals d'aquest temple a l'aire lliure serà el rectangle format per Marina, Còrsega, Sicília i Mallorca, i tota l'Avinguda Gaudí fins l'Hospital de Sant Pau.

“Volem que l’espai del voltant de la Sagrada Familia es converteixi en la prolongació del temple” ha dit el pare Puig, coordinador de la visita del papa a Barcelona, durant la presentació detallada dels actes que s'ha fet aquest dimarts al matí a Barcelona. I així serà durant unes hores, ja que tothom que tingui seient a dins o fora del temple haurà d'estar al seu lloc cap a les 9 del matí per la missa que començarà a les 10 i que es preveu que duri més de dues hores.

El trànsit es tallarà en aquests vuit carrers i la mobilitat en general quedarà afectada durant un parell de dies abans de l’arribada del papa i durant la seva estada. Juntament a aquesta mesura, se n’han pres moltes a nivell de segurat i el 7 de novembre a tota la zona que envolta el Temple de la Sagrada Família no s'hi podrà accedir sense invitació.

Per animar aquest espai i rebre Benet XVI l'arquebisbat de Barcelona ha encarregat 50.000 banderetes. Això se suma als 15.000 cartells per anunciar la visita, així com 100.000 llibrets de catequesi i 130.000 punts de llibre distribuits. Unes xifres proporcionals a la mobilització al voltant de l'esdeveniment. El que encara no poden preveure els organitzadors és quanta gent sortirà al carrer per seguir el papa durant el seu recorregut d'anada i tornada de la Sagrada Família.

Finalment, seran 7.000 seran les persones que podran seguir la celebració des de l’interior del temple, totes identificades amb nom i cognoms. Entre ells, 450 religiosos i religioses, 180 fidels provinents dels bisbats catalans, 2.140 fidels de parròquies barcelonines i uns 800 cantaires. Aquests últims seràn de l’Orfeó Català, de la Coral Sant Jordi, de l’Escolania de Montserrat i de la Federació de les Corals Catalanes. El pare Puig ha assegurat que “es cantaran cançons molt habituals com ara el Virolai perquè tothom hi pugui participar”.

La resta de persones que estaran dins el temple seran treballadors de la Sagrada Família, representants d’organismes diocesans, associacions de religiosos, periodistes i autoritats. Dins la futura basílica hi haurà 45 pantalles perquè les 52 columnes que té el temple impedeixen la visibilitat de l'altar en diverses zones. El ritual de la missa serà principalment en llatí, però els textos i els cants alternaran català i castellà.

L’organització ha previst 36.000 cadires per tots aquells que seguiran la celebració des de fora així com també algun espai on hi pot haver persones dempeus. En aquest espai tancat per a 4.000 persones sense cadirà que seran principalment joves provinents de moviments i de les diòcesis de Catalunya.

En tot el dispositiu -organitzat juntament amb la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i l’Ajuntament- hi ha previstos quatre hospitals de campanya i tres escoles que acolliran els nens que s’hagin pogut perdre durant la visita. Des de l’organització s’ha demanat expressament que aquells que vulguin veure el papa, millor que no s’acumulin als voltants del temple sinó que es distribueixin pels carrers per on passarà el papamòvil (especialment Via Laietana, Diputació i Marina).

El matí de diumenge arribaran a Barcelona 279 autocars provinents de la resta de Catalunya i també d’Espanya. Entre aquests, n'hi ha 65 organitzats per les diòcesis catalanes. A banda dels autocars hi haurà una gran quantitat de persones que es desplaçaran amb cotxes particulars, motos, Ferrocarrils o Renfe. Una altra opció és el metro tot i que les parades de la Sagrada Família de les línies L2 i L5 no s'hi aturaran els combois des de la mitjanit de diumenge.

Una xifra que des de l’organització s’ha destacat com a clau és els 1.800 voluntaris que participarant durant la visita del papa a Barcelona. Les funcions que tindran són diverses, com acompanyar els 300 capellans que distribuiran la comunió a l'exterior del temple, i tots aniran uniformats amb un paravent blau. Tot i que a principis d'octubre els voluntaris no passaven de 500, en pocs dies s'ha arribat a superar els 1.600 necessaris. Provenen especialment d'escoles i de centres universitaris, entre ells, un bon nombre de Blanquerna.

Després de la celebració el papa dinarà amb els bisbes. Del dinar només es coneixen les postres: una mona de Pasqua amb una Sagrada Família de xocolata feta pel gremi de pastissers i la crema catalana.

Seguint el programa, a un quart de sis de la tarda el papa anirà a l'Obra Benèfico Social del Nen Déu. Una visita que representarà simbòlicament totes les obres assistencials de Barcelona. Allà el Sant Pare farà una pregària i es reunirà amb els nens i joves discapacitats i també amb els seus pares. Des del Nen Déu s’ha explicat que es farà un regal simbòlic al papa que estan preparant els nens discapacitats que aten. Benet XVI beneirà la primera pedra de la nova residència que l'Obra Benèfico Social del Nen Déu construirà a Tiana.

Finalment, el comiat a l’aeroport del Prat no està organitzat per l'arquebisbat. “El comiat és un acte oficial i pertany a les autoritats públiques explicar-ho”, ha explicat el cordinador de la visita. L'acte, amb parlaments del papa i del rei, es farà al nou hangar de manteniment de l'aeroport i hi assitiran 2.000 persones.

Aquest dimarts s'ha concretat també el cost de la visita que assumirà l’arquebisbat de Barcelona, uns 700.000 euros, que han estat més dels previstos per l'ampliació de l'espai que s'habilitarà amb carides a l'exterior del temple. Amb donacions de particulars i institucions privades ja se n'han cobert 400.000. Enric Puig ha destacat la diversitat de procedències i d'imports que van dels 15 euros als 10.000.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.