(Laura Mor –CR) Des de dimecres i fins divendres Barcelona acull la segona edició del Simposi UNIJES de Pensament Social Cristià. Una reflexió des del món acadèmic sobre l'Església en diàleg amb el món, a la llum del cinquantè aniversari de la publicació de la constitució pastoral Gaudium et Spes.
“La nostra idea és seguir la doctrina social de l'església un pas per davant i un pas per darrera”, explica el seu coordinador, José Sols. I puntualitza: “Seguir-la per darrera intentant entendre els documents que van sortint, estudiar-los i fer-los entenedors; i també un pas per davant, intentant obrir camins i problemàtiques que després l'Església pugui abordar”.
El simposi porta per títol 'L'Església en el món: l'autonomia de la realitat a la llum de la fe. En el cinquantenari de Gaudium et spes (1965-2015)' i el promou la xarxa d'universitats dels jesuïtes a Espanya (UNIJES) sota l'organització de les institucions IQS i ESADE, de la Universitat Ramon Llull.
Obrir horitzons, com el papa Francesc
José Sols dirigeix la Càtedra d'Ètica i Pensament Cristià de l'IQS que promou aquesta trobada: “Un simposi com aquest ens obliga a revisar la nostra aportació com a universitat a l'Església catòlica, i la nostra aportació com a universitat cristiana a la societat”. L'objectiu de rerefons és “ser una veu que aporti obertura de mires, com el papa Francesc, que ens convida a obrir horitzons”.
L'objecte d'estudi, la Gaudium et Spes, és per a Sols un model: “És el document del Concili Vaticà II en què l'Església fa patent que es vol obrir al món, que no està al món només adoctrinant i ensenyant, que també, sinó que aprèn i dialoga”.
A mig camí entre la teologia i les ciències socials, aquest “document simbòlic d'obertura a d'altres corrents de pensament” aglutinarà una setantena de professors i doctorands durant el simposi. Serà l'ocasió per posar en comú estudis i reflexions.
“Sovint els estudiants de doctorat d'aquest camp se senten una mica sols en el món de la teologia i també en el de les ciències socials”, diu el director de la Càtedra. La doctrina social de l'Església “no és un tractat de dogmàtica ni tampoc és una ciència social com la política o l'economia”.
“Les universitats estem cridades a recordar què som”
Sols planteja la necessitat de recordar la raó de ser del món acadèmic en un entorn competitiu i que qualifica d'estressant: “Totes les universitats estem cridades a recordar què som. I les universitats d’inspiració cristiana, catòliques i pontifícies hem d'estar en diàleg constant amb la doctrina social de l'Església, amb el pensament social cristià, perquè som entitats inspirades pel cristianisme. L'estrès de la feina fa que sovint ens n'oblidem”.
En concret, l'entorn de gestió requereix molta energia: “Acreditacions, rànquings, nous plans d'estudi, 4+1, 3+2... no parem!”, exclama Sols, i reivindica: “Les universitats ens hem d'estar despertar constantment. Són entorns que tenen tendència a adormir-se, a preocupar-se molt pel cada dia, que és un cada dia molt estressant. Cada vegada hi ha més quantitat de documentació a omplir i hi ha molta competència, s'ha de treballar molt per a tenir alumnes. Això fa que perdem el nord i ens oblidem del perquè estem aquí”.
El grup de professors que agrupa la càtedra busquen passar de l'aïllament confortable a la connexió amb el món: “La universitat està per formar professionals, per aprofundir en els temes socials. Si alguna cosa caracteritza les universitats és fer les coses a fons i no constituir-se en una mena de torre d'ivori, en el nostre despatx on s'hi està molt bé, tranquils i fora del món”. Sols considera que “hem d'intentar estar presents als problemes del món i fer-ho des de la nostra estructura universitària”.
Així, el programa del simposi d'aquesta setmana convida el món universitari a destinar un temps de reflexió sobre qüestions com l'estat actual de la humanitat, l'antropologia teològica, la missió de l'Església i l'aportació de la universitat a l'humanisme.
En l'acte d'obertura de dimecres hi participaran José Sols; Enric Puig, jesuïta i president de l'IQS; Eugenia Bieto, directora d'ESADE; Josep M. Garrell, rector de la Universitat Ramon Llull; Llorenç Puig, jesuïta delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya; Jaime Oraá, jesuïta i president d’UNIJES, i Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona. El mateix dia tindrà lloc la conferència pública 'L'estat actual de la humanitat' a càrrec de Manuel Montobbio, ambaixador d’Espanya a Andorra. En la cloenda del simposi intervindran Pere Regull, director de l’IQS, i de nou Jaime Oraá.
La Càtedra d'Ètica i Pensament Cristià
El Grup de Pensament Social Cristià d’UNIJES es va fundar l'any 2007 i està format per professors de pensament social cristià de diferents centres de la companyia de Jesús a Espanya. El primer simposi estatal sobre aquesta matèria es va celebrar fa dos anys a Sevilla, i les seves actes ja han estat publicades.
[Fotografia: IQS]