(Bisbat d'Urgell) "Els que hem visitat aquestes persones hem vist que no són simplement refugiats, són éssers humans". Amb aquesta afirmació contundent l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, criticava la gestió dels refugiats durant la jornada de reflexió de Càritas Catalunya d'aquest dimarts. "Tenen somnis per a les seves famílies. Són nens, estudiants, universitaris, famílies, que volen anar a l’escola però no poden. Són mares que encara es pregunten si els seus fills i filles que estan a Síria segueixen vius. Són pares que no saben si algun dia tornaran a parlar amb els fills i filles que se’n van anar a Europa”.
Càritas Catalunya denuncia la violació del dret a la lliure mobilitat humana dels refugiats per part de les autoritats europees. Els esdeveniments d’aquests darrers dies han estat tractats per la comissió de migracions de Càritas Catalunya durant la jornada de reflexió sobre “La situació de les persones refugiades al Pròxim Orient”. La ponència ha anat a càrrec de l'arquebisbe d’Urgell, que ha explicat la seva experiència en la visita que va fer a principis d’aquest any als territoris afectats per conflictes bèl·lics i camps de refugiats.
Vives ha relatat que cap a un milió de sirians-iraquians viuen acollits a Jordània, 800.000 en famílies i uns 200.000 al camp de refugiats més gran. Càritas Jordània treballa a tot el país, proporcionant combustible, estufes, diners en efectiu, roba de llit, bons per menjar i altres articles d’ajuda, roba d’abric per a l’hivern, lloguer, refugi, tractament mèdic gratuït, protecció i assessorament jurídic. A més, prioritza el suport a l’educació, ja que tota una generació de nens sirians corre el perill de perdre l’escolarització.
L’arquebisbe d’Urgell va parlar amb alguns refugiats de Síria i l’Iraq, que li van explicar els motius pels quals havien fugit: per llars destruïdes, familiars segrestats i assassinats, perquè a ells mateixos els havien ferit… "Estaven molt traumatitzats, hi havia molt sofriment però també molta dignitat humana, molt altruisme i molta capacitat per posar les necessitats dels altres per davant de les pròpies." També ha presentat els continguts de la darrera Nota dels Bisbes de Catalunya sobre l’Acollida als refugiats.
Després de la reflexió de Vives hi ha hagut un debat llarg entre els assistents que ha posat de manifest que l’Església Catòlica recorda que els drets dels refugiats i immigrants estan protegits pel dret internacional i per l’Evangeli.
Càritas vol fer palesa davant de la comunitat internacional, dels governs i de totes les persones de fe i de bona voluntat que comprenguin la necessitat de difondre la pau, proporcionar l’ajuda humanitària i tractar els refugiats de manera digna i humana. Si Jordània, amb una població de sis milions d’habitants ha acceptat un milió de refugiats, segur que altres països podrien fer el mateix. Tots els països europeus haurien de ser capaços d’obrir el seu cor i habilitar corredors humanitaris, com els que ja s’han iniciat a Itàlia, per atendre i acollir les persones més afeblides. L’Europa dels drets humans ha de recuperar els seus compromisos i, a més, com ha recordat Joan-Enric Vives durant la sessió “ens agradaria veure i viure en una Europa amb cor”.