Vés al contingut

Per saber-ne més

Arxius adjunts

(Centre Delàs) Aquest dimecres el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, en col·laboració amb Justícia i Pau, presentarà el seu darrer informe 'El militarisme al nord d’Àfrica. El paper de les Forces Armades des de la descolonització a les revoltes'. L'acte forma part del VII Seminari del Centre Delàs titulat 'Les intervencions militars espanyoles als conflictes armats', que té per objectiu fomentar la reflexió sobre temes relacionats amb el negoci de les armes, el militarisme, els conflictes armats i la construcció de pau.

L’acte comptarà amb les intervencions dels autors de l'informe, Blanca Camps-Febrer i Pere Ortega; Laura Feliu, professora de Relacions Internacionals de la UAB; i Carme Colomina, cap d’Internacional del diari ARA. Serà la primera sessió d'aquest seminari en què s’analitzarà la participació espanyola en alguns dels conflictes més rellevants de l’última dècada: Afganistan, Líban, la banya d’Àfrica o l’Àfrica subsahariana. L'entrada és gratuïta però es recomana inscripció prèvia.

Afganistan, Líban, la banya d’Àfrica o l’Àfrica subsahariana

La història dels països del Nord d’Àfrica i, més en concret les revoltes que tingueren lloc el 2011, no es poden entendre sense tenir en compte el paper que representen i han representat les forces armades en la política interna dels països de la regió. Les revoltes iniciades a Tunísia van centrar l’atenció mundial en uns pobles que, de manera massiva, trencaven amb la por als seus governs per exigir més llibertat i justícia social. Les reaccions dels exèrcits, donant suport o reprimint les protestes, també han posat de manifest la centralitat d’aquests actors i la dificultat de desfer-se del seu pes històric i la seva influència política.

Des del Centre Delàs d’Estudis per a la Pau s'ha volgut analitzar com la militarització de la regió determina l’evolució d’aquests processos populars. En aquest sentit, s'ha intentat el programa del VII seminari intenta respondre a dues preguntes: com ha influït el militarisme en les ànsies de democratització dels pobles del sud de la Mediterrània? Quin paper juguen l’Estat espanyol, la Unió Europea i les potències mundials amb les seves polítiques d’ajut militar i d’exportacions d’armes?

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.