Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) Acabat l'Any de la Vida Consagrada no s'han acabat els reptes per als religiosos. Aquest dimecres es va fer al Seminari Conciliar de Barcelona l'Assemblea General de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC). És la 74è reunió dels provincials i responsables de les congregacions i instituts de vida religiosa presents Catalunya.

Un dels temes de la trobada va ser el balanç de l'Any de la Vida Consagrada que es va tancar el passat 2 de febrer. Entre altres actes, a Catalunya es va fer la trobada dels religiosos amb els bisbes, la celebració a La Salle Bonanova amb l'arquebisbe de Tànger Santiago Agrelo, i l'acte acadèmic amb José Rodríguez Carballo, el secretari de la Congregació per als Instituts de Vida.

Algunes de les reflexions de l'assemblea han marcat com a objectiu pendent la projecció social de la Vida Religiosa. Encara s'ha de donar a conèixer més, tant a fora com a dins mateix de l'Església. Una opció de vida que pot donar moltes respostes a les dificultats i aspiracions de la societat. L'Any també ha estat un moment de renovació i examen per als religiosos i les religioses. Per recordar que la centralitat i el foment de la vida consagrada està en l'experiència de Déu.

En aquest vídeo ho expliquen el marista Lluís Serra, secretari general de la URC, i la germana clarissa de Reus Teresa Pujal, presidenta de la Federació de Clarisses de Catalunya, Castelló i Menorca. Pujal va conduir la reflexió d'aquesta trobada sobre la centralitat de l'experiència de Déu en la vida religiosa.

L'assemblea de la URC també es va aprovar un pla de treball per als propers tres anys. El pla contempla les prioritats en l'àmbit de la formació, la difusió, la participació en la vida eclesial catalana, i la col·laboració entre els diversos ordes, congregacions i comunitats presents a Catalunya.

Durant l'assemblea el vicari provincial dels maristes, Pere Ferré, va informar sobre el seguiment que estan fent de les denúncies d'abusos a menors en algun dels seus centres. Ferré va insistir sobretot en el treball de prevenció que es realitza en les obres educatives dels maristes i va posar a disposició de la resta de congregacions els protocols i materials de difusió que han elaborat els darrers anys.

El president de la URC, el claretià Màxim Muñoz, en la reflexió inicial de l'assemblea, va destacar els compromís dels religiosos "amb el papa Francesc i tota l’Església, en la lluita per protegir els menors i atendre les víctimes, amb actituds i accions de transparència, denúncia i sobretot de formació i prevenció". També va remarcar "des del rebuig absolut d’aquests comportaments delictius, compartint el dolor de les víctimes i la indignació de les seves famílies" que "no podem deixar de reivindicar l’acció educativa ben feta, continuada i contrastada de la gran majoria dels educadors que animen l’acció educativa diària de les escoles i altres projectes educatius adreçats a la infància i l’adolescència en risc".

Com és habitual l'assemblea ha comptat amb la presència i la participació del bisbe de Vic, Romà Casanova, delegat per a la Vida Consagrada de la Conferència Episcopal Tarraconense, que ha presidit l'eucaristia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.