Vés al contingut

(SIC) Què poden fer els catequistes si els infants, els joves i les famílies els arriben sense experiència de fe? Què passa quan la catequesi es converteix en una activitat extraescolar més? Poden seguir les sessions els més menuts amb un baix nivell de lectoescriptura? Què cal fer perquè pares i mares i el conjunt de la comunitat parroquial s’impliquin en la catequesi? I si participen poc a missa? Tenen dificultats els catequistes per gestionar tots sols els grups d’infants? Potser falten catequistes? Aquests són els principals esculls que afronta el sector avui, tal com els ha identificat l’equip de responsables del Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i les Illes Balears (SIC).

Aquest cap de setmana el Seminari de Vic acull la dotzena edició de les jornades de formació anuals que convoca aquest organisme interdiocesà. Hi participen unes dues-centes cinquanta persones d’arreu de Catalunya i les Illes Balears. Són, majoritàriament, dones i homes laics, però també religiosos i preveres que dediquen part del seu temps lliure a la catequesi.

Recursos per impulsar un nou itinerari catequètic

La trobada d’enguany posa l’accent en dotar de recursos aquests agents de catequesi perquè liderin en les seves comunitats cristianes una nova proposta catequètica. El bisbe auxiliar de Barcelona i delegat de la Catequesi per la Conferència Episcopal Tarraconense, Antoni Vadell, i el director del SIC, el capellà Joan Àguila, presentaran divendres els fonaments teòrics d’aquest nou itinerari.

“En el fons, es pretén una renovació pastoral que impliqui tota la comunitat i que sigui generada des de l’impuls de la catequesi”, explica Joan Àguila. Fruit d’un treball de reflexió interna, el nou projecte vol oferir un camí cristià de llarg recorregut i incorporar les famílies en l’experiència de la fe. La proposta no descuida l’àmbit comunitari d’aquí el lema de les jornades: ‘La Catequesi al cor de la comunitat’ ni tampoc la renovació dels materials de treball, que estaran disponibles per primavera. De fons es busca superar la transmissió teòrica i formal d’uns continguts religiosos per propiciar la coneixença íntima de Jesús.

Durant el matí de dissabte els participants es posaran a la pell dels infants i les famílies, amb una sessió pràctica de catequesi, específica per a cada públic. La formació de dissabte a la tarda comptarà amb deu tallers especialitzats. Entre d’altres, es facilitaran recursos, estratègies i dinàmiques per acompanyar equips, iniciar l’encontre catequètic, procurar l’atenció individualitzada, exposar continguts bíblics i catequètics, acollir les famílies i acompanyar-les en la fe, proposar la pregària a infants i adults, acollir la diversitat o integrar infants i famílies a la celebració dominical.

La jornada de diumenge comptarà amb un exemple d’implicació de la comunitat parroquial a la catequesi. El testimoni tindrà lloc a la Catedral de Vic, on els participants celebraran l’eucaristia. La formació finalitzarà després de dinar.

Les darreres jornades de formació interdiocesanes s’han dedicat al desvetllament de la fe (Figueres, 2018), l’art de l’acompanyament (Lleida, 2017) i la transmissió de la fe (Caldes de Montbui, 2016).

Perfil dels catequistes

A Catalunya i les Illes Balears es calcula que mig miler de persones dediquen voluntàriament una part del seu temps a transmetre la fe als infants i joves. El gruix d’aquest col·lectiu són persones laiques la immensa majoria, dones, tot i que preveres i religiosos també exerceixen d’agents de catequesi.

La catequesi té lloc en espais parroquials i en diversos formats. Fins ara el format més habitual ha estat i és encara ara el d’una sessió setmanal, d’una hora, en petit grup i amb un treball autònom per part dels agents de catequesi. El nou projecte del SIC vol fomentar pràctiques innovadores en tots els nivells: des de les estratègies d’acollida dels infants i les famílies, passant pels recursos catequètics utilitzats, així com l’ús dels locals parroquials, el moment de la setmana escollit per a les sessions o la configuració de nous equips de treball cooperatiu.

Aquest conjunt de propostes busquen millorar un servei eclesial de primera necessitat i requereixen un canvi de mentalitat i una major diversitat generacional. Es busca, en part, que els perfils més grans puguin treballar en equip amb gent més jove, i sumar així l’expertesa dels uns i el dinamisme dels altres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.