(CR) La Basílica de la Sagrada Família amplia l’adaptació del seu museu a les visites per a les persones cegues o amb discapacitat visuals. Aquest dimarts s’ha presentat una nova maqueta tàctil de la Torre de Maria de la Sagrada Família, després de la coronació de la torre real aquest Nadal. La nova peça s’ubica a l’Espai Gaudí i la Natura del museu la Basílica que ja comptava amb diverses peces que es poden trucar i cartells en braille.
El cardenal Joan Josep Omella i el director general de la Fundación ONCE, José Luis Martínez Donoso, han presentat la nova maqueta. L’arquebisbe Omella ho ha presentat com una mostra que “a la Basílica de la Sagrada Família cap tothom”. També com una forma diferent de conèixer l’obra d’Antoni Gaudí: “tocant el que no es veu, van veient detalls que a nosatres se’ns escapen. Costa més però és més profunda”. Martínez Donoso també s’ha referit a l’experiència de percebre a través dels dits i ha plantejar com a projecte de futur “fer una rèplica total de la Sagrada Família per a poder tocar”.
La maqueta del terminal de la Torre de Maria s’ha construït a escala 1:25 i accentua els elements de relleu i textures que ajuden a distingir les diferents parts, juntes, i materials. Està feta de materials com resines de polièster i poliuretà, metacrilat, o llautó, per les estrelles de la corona, i ha estat finançada pel Grup Social ONCE i cedida al Temple. Ha estat creada físicament al taller Grau Alcázar Maquetes de Ciutat Vella de Barcelona.
Amb aquesta nova maqueta també s’han estrenat una l'audioguia descriptiva de les diverses peces del museu que es poden tocar. A més d’aquest elements del museu, la Basílica també va instal·lar a la nau central una maqueta de la planta general del temple que poden tocar ja les persones cegues. També s’ha adaptar un exemplar del llibre de les vistes educatives de primària, amb tots els elements texturitzats i tàctils, per a fer possible i facilitar el seguiment de la vista als alumnes amb baixa visió.
En la presentació hi ha assistit el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps; el delegat territorial d’ONCE Catalunya, Enric Botí; el president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona, Joan Ramon Riera; i un grup de persones cegues afiliades a ONCE Catalunya que han estat les primeres a poder tocar la maqueta i fer una prova d'ús real.