(Bisbat d'Urgell) L’Arxiu Diocesà i Capitular d’Urgell ha presentat aquest divendres a la tarda la restauració que el Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya (CRBM) ha fet del “Beatus” de La Seu d’Urgell. És un còdex del segle X, escrit en pergamí, el text del qual és un comentari del llibre de l’Apocalipsi de Sant Joan, i profusament il·lustrat amb miniatures de gran valor. Va ser un dels llibres més llegits i preuats a l’Edat Mitjana i actualment és una de les peces més importants del fons del Museu Diocesà.
La intervenció, duta a terme per un equip interdisciplinar del CRBM, ha consistit, a grans trets, en una neteja general de la brutícia acumulada amb el pas dels anys, a més de neteges puntuals allà on ha estat necessari; el tractament i correcció de les ondulacions i deformacions que presentava el suport, fruit de l’adaptació del pergamí a diverses circumstàncies sofertes al llarg del temps; i la consolidació i estabilització física del suport. A més, s’han disposat una sèrie de làmines de paper neutre a manera de protecció per evitar eventuals desperfectes deguts al frec entre els fulls de pergamí, i s’ha dissenyat una urna especial per a la seva conservació, tal com ha explicat la delegada diocesana de Patrimoni, Clara Arbués.
A la presentació hi han estat presents també el vicari general i director del Museu Diocesà, mossèn Josep Maria Mauri, i l’arxiver diocesà, mossèn Benigne Marquès. Mauri ha expressat “el gran goig que suposa ser custodis d’una peça única com és el “Beatus”, i poder-la preservar per a les generacions futures”, i ha manifestat l’agraïment a la directora i els tècnics del CRBM per la tasca feta. La intervenció feta en el “Beatus”, segons ha explicat Mauri, s’inscriu dins la campanya de restauració de les peces més significatives del fons del Museu Diocesà d'Urgell, encetada temps enrere amb vistes a definir un nou projecte museístic, actualment en fase d’estudi. Dins aquesta mateixa campanya ja han estat restaurades amb anterioritat peces com la casulla de Sant Ermengol, la butlla del papa Silvestre II i, més recentment, el retaule de La Pietat.
Al seu torn, Benigne Marquès ha comentat que tot i l’antiguitat del “Beatus”, hi ha altres documents encara més antics al fons de l’Arxiu diocesà d'Urgell, com ara un pergamí del segle IX que dóna testimoni del Monestir de Codinet, en actiu fins a la seva annexió al Monestir de Tres Ponts al segle XI; a més del “text literari escrit en català més antic de tots els que es conserven a Catalunya”: un full del “Liber judicum”, un compendi de lleis de l’època visigòtica escrit originàriament en llatí. Benigne ha destacat també “la satisfacció i alhora la gran responsabilitat” que suposa “ser dipositaris d’uns documents tan antics i tan importants des del punt de vista històric”.