Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Bisbat d’Urgell) Cada any diverses poblacions catalanes rememoren, el 20 de gener, la festivitat de sant Sebastià, la festa gran de la Germandat de sant Sebastià, de socors i ajuts mutus.

La Seu d’Urgell, com moltes d’altres poblacions catalanes, sota els estralls de la pesta al segle XIX va posar-se sota la protecció de Sant Sebastià, màrtir, patró que era invocat per salvar-se del còlera, i alhora fou germen d’ajuts entre els treballadors, agricultors i ramaders.

La Germandat de Sant Sebastià, que actualment té 800 socis, s’anomenava històricament “Associació de Socors Mutu” i va ser creada el 1855, ara fa 165 anys per iniciativa del Canonge Domènech. Actualment, la Germandat impulsa diverses iniciatives culturals i ciutadanes, destacant la important recuperació de les tradicionals ‘Caramelles’ de Pasqua, amb prop de 100 cantaires. També participa en la processó de Divendres Sant, i en d’altres manifestacions populars i folklòriques.

El dia 20 de gener l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, va presidir el solemne ofici a la Catedral acompanyat pel vicari general i rector, Ignasi Navarri, i per Pere Morales, Josep M. Solé i David Codina. Hi van assistir moltíssims membres de la Germandat encapçalats pel germà major, Ramon Viaplana i l’alcalde de la ciutat, Jordi Fàbrega, així com altres membres de la corporació municipal.

A la seva homilia l’arquebisbe remarcà la figura del màrtir Sebastià, com aquell jove soldat que va preferir morir a abandonar la seva fe religiosa i que es mostra molt coratjós davant els turments. L’arquebisbe animà els fidels a perseverar en la fe i a no abandonar-la mai ja que “sense fe no som res” subratllant com en els inicis de la germandat, els primers germans van voler posar la “Germandat” sota la protecció i intercessió de Sant Sebastià. Vives destacà com Sant Sebastià ens ensenya que “cal donar la nostra vida essent generosos i no gasius”, i animà els membres de la germandat a saber valorar la seva institució i que sigui fidel al seu mot de “germanor” que és tan cristià i que humanitza les relacions de les persones, ferides per l’individualisme i el materialisme. Finalment recordà com entre les institucions de Catalunya la germandat pot gloriar-se de ser tan antiga i com posa de manifest un ideal molt propi de la cultura i manera de ser catalana com és l’associacionisme, la iniciativa davant els problemes, les cooperatives i les mútues o germandats gràcies a les quals la mateixa societat s’unia amb un objectiu comú i treballava i s’ajudava per tal d’aconseguir objectius i interessos sense esperar que els problemes els vinguessin resolts des de fora o des de l’estat.

Durant l’Eucaristia es van beneir els tradicionals panets de Sant Sebastià que foren repartits entre els fidels com a signe que la caritat cristiana ens ha de portar a compartir especialment amb els més necessitats. Després de la missa, a la sala de plens de l’Ajuntament de La Seu d’Urgell, va tenir lloc l’assemblea general ordinària de la germandat que fou conclosa amb un dinar de germanor, dins la qual fou elegit com a nou germà major Climent Miró.

Pradell celebra el seu vot a Sant Sebastià

També el poble de Pradell va celebrar la festa del vot de poble en honor de Sant Sebastià. Com marca la tradició aquest petit poblet de la Ribera del Sió, de poc més de 125 habitants, va celebrar la festa que recorda el vot del poble a Sant Sebastià, que els va guardar de la pesta que vivia la contrada.

Al migdia les campanes van repicar a missa festiva, i la petita església dedicada a l’Assumpció de la Mare de Déu es va omplir de fidels del poble i vinguts d’altres llocs. La missa va estar acompanyada pels cants del petit cor parroquial. Jaume Mayoral, rector de la parròquia, va parlar a l’homilia del sentit que suposa les celebracions en honor als sants que se celebren arreu del bisbat urgel·lità. També va agrair la nombrosa presència de fidels que, un any més, han complert el compromís del poble envers el màrtir romà Sant Sebastià. A la celebració es va tenir un record agraït i esperançat pels difunts del poble, especialment els que han mort en el darrer any.

Mentrestant els fidels van venerar la imatge de Sant Sebastià, es van cantar els goigs que hi té dedicats en aquesta parròquia del Pradell. A l’acabar la celebració es va fer una fotografia de família per recordar a les properes generacions el sentit i l’arrelament de les festes religioses en la vida del poble. Tot seguit i al local social es va oferir un refrigeri per a tots els veïns i al vespre un sopar popular per compartir la festa en honor de Sant Sebastià, màrtir.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.