Vés al contingut

(Fundació Pere Tarrés) Prop de 15.000 infants, joves i adolescents de les demarcacions de Barcelona, Tarragona i Lleida, l’illa de Mallorca i el principat d’Andorra comencen aquest dissabte les activitats dels diferents esplais del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés. Enguany el curs arrenca amb 200 centres d’esplai situats en 97 municipis de 28 comarques. Les diferents activitats educatives setmanals que s’allargaran durant tot el curs són possibles gràcies a la participació de més de 3.500 monitors i monitores d’edats compreses entre els 18 i els 25 anys que realitzen la seva tasca de manera voluntària. La Fundació Pere Tarrés dóna una importància central al paper dels monitors i monitores, en tant que són agents formatius i de canvi social que realitzen la seva tasca educativa des del compromís social regular.

D’altra banda, des de la Fundació i el seu moviment de centres d’esplai consideren el lleure no només com una eina educativa i transformadora, sinó també com un element bàsic d’inclusió socioeconòmica i cultural. Precisament per això, cada any enforteixen els programes adreçats a reforçar l’acollida en els diferents centres d’esplai i a atendre i acompanyar infants i joves en situació de vulnerabilitat o procedents de barris desfavorits. Per tal d’assolir aquest objectiu, els monitors i monitores del MCECC que conduiran els esplais reben formació en diverses trobades que se celebren cada estiu i continuaran fent-ho al llarg del curs amb l’objectiu de tenir eines per adaptar-se a una realitat canviant. Un exemple d’aquests programes formatius són sessions temàtiques com la jornada “Mirem més enllà”, que tindrà lloc el 8 de novembre vinent, on es donaran eines als monitors per poder treballar en els esplais temes com el racisme o la realitat dels menors d’edat immigrats sense xarxa familiar.

El projecte educatiu dels centres d’esplai

Els centres d’esplai són entitats educatives sense afany de lucre, on infants i joves comparteixen el temps lliure amb altres companys i companyes i gaudeixen d’una educació fonamentada en valors com la convivència, el respecte, l’esforç o l’apropament a la natura, amb l’objectiu d’educar-los per aconseguir que creixin com a persones des d’una perspectiva integral i compromesa amb l’entorn. El MCECC de la Fundació Pere Tarrés és la federació de centres d’esplai més gran de Catalunya, amb més de 60 anys d’experiència.

Cada un dels prop de 200 centres d’esplai té un projecte educatiu propi, amb uns objectius que es van assolint a partir de les activitats que es porten a terme i la relació amb els educadors i educadores. S’hi realitzen activitats com jocs, esports, cançons, excursions, sortides, festes, trobades, activitats plàstiques, musicals o de teatre, espais de reflexió i pregària.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.