(IQS) Davant d’una situació social i política que preocupa profundament una part important de la ciutadania, en un moment que reclama de la política actituds honestes, actuacions decidides i compromisos duradors, les universitats jesuïtes volen contribuir al diàleg comú des de la seva aportació específica.
Per a plantejar diferents iniciatives en aquest camp, la federació dels centres universitaris jesuïtes a Espanya (UNIJES) ha fet pública la declaració 'Per la regeneració democràtica de la vida pública'. Conscients de la urgència de respondre als drets de la societat, les universitats jesuïtes assumeixen amb aquest manifest la seva responsabilitat de ser instruments a l'avanguarda de la formació superior, la creació, la difusió del coneixement i del diàleg social.
Tots els centres que conformen UNIJES –IQS, ESADE, TSI juntament amb DEUSTO, COMILLAS, LOYOLA Andalucía, INEA, CESTE, SAFA, entre d’altres– afirmen que “la intenció ara és reaccionar davant de la situació delicada que vivim al nostre país i expressar públicament el nostre compromís, conscients que la societat espera i exigeix de nosaltres una veu crítica i raonada al servei de la política digna i del bé comú”. Asseguren que “en el fons del neguit i la desconfiança generalitzada, hi batega una consciència ètica, que respon a uns valors arrelats en la nostra societat, tan necessaris per a la regeneració de la política i de la vida pública”. Per això, aposten per impulsar un gran pacte cívic “que ens estimuli a tots i ens vinculi a tots en un projecte d’envergadura per tal de millorar la nostra vida política i la nostra convivència”.
Declaració per millorar la vida pública
La declaració “Per la regeneració democràtica de la vida pública” té com a punt de partida la desesperança i la manca de confiança per part dels ciutadans. Un sentiment agreujat amb la crisi econòmica actual i amb les situacions de penúria que pateixen moltes persones i famílies, en un escenari que sembla que desborda la capacitat dels nostres governants i de la classe política en general. El document és una crida a la política per reorientar el seu paper i promoure la justícia en una societat plural sense desigualtats.
En aquest sentit, el manifest proposa alguns canvis “urgents i prioritaris” per tal de restituir la dignitat a la política i recuperar la confiança de la societat. Els centres universitaris jesuïtes reclamen una separació dels poders públics “més efectiva i més real”, més transparència de tots els actors per regenerar la vida pública, una reforma electoral que reforci la participació ciutadana, redueixi el poder dels aparells dels partits i confereixi més protagonisme a la vida parlamentària, així com professionalitzar l’Administració.
Igualment, demanen que l’anomenada “economia submergida surti a la llum”, ja que creuen que aquesta és una condició “necessària i urgent” per prevenir i combatre efectivament la corrupció, i per promoure la justícia fiscal i el finançament equitatiu de les càrregues públiques.
Per últim, aposten per reformar el sistema fiscal “per tal que estigui efectivament al servei de tothom, amb equitat en el repartiment de les càrregues, mitjançant una progressivitat adequada, i evitant les possibilitats o els incentius a l’evasió, a l’opacitat o al descontrol”.
Formació, investigació i debat social
Amb aquesta declaració conjunta, UNIJES adopta el compromís de col·laborar en l’estudi i el debat necessaris per la realització d’aquestes propostes, des de l’actuació dels seus centres, desenvolupant iniciatives de formació, d'investigació i de debat social vinculades al contingut del manifest.
“El nostre compromís és que tots els membres de les nostres comunitats acadèmiques −estudiants, professorat, personal d’administració i serveis−, a més de ser competents i bons professionals, siguin també ciutadans conscients i compromesos en la construcció d’una societat més lliure, més democràtica, més pròspera, més solidària i fonamentalment més justa”.
La presentació del document va tenir lloc ahir al Col·legi de Periodistes de Catalunya a càrrec de Carlos Losada, director general d’UNIJES, i va comptar amb la participació de Juan José López Burniol, notari, César Molinas, soci fundador Multa Paucis, Joan Rigol, ex president del Parlament de Catalunya, i la periodista Silvia Cóppulo.