(IQS) Com a centre universitari jesuïta membre d’UNIJES, IQS ha participat en el programa d’activitats commemoratives del 25è aniversari del martiri dels jesuïtes de la UCA (Universidad Centroamericana) d’El Salvador amb l’organització d’un acte sobre Universitat i justícia social.
La conferència celebrada aquest dimarts a IQS va comptar amb les intervencions del doctor José Sols, director de la Càtedra d’Ètica i Pensament Cristià IQS i especialista en el pensament d’Ignacio Ellacuría, i del pare Llorenç Puig, delegat dels jesuïtes a Catalunya, que van ser introduïdes pel doctor Pere Regull, director general IQS.
El pare Ignacio Ellacuría va ser rector de la UCA del 1979 al 1989 i durant la guerra (a partir de 1980) va treballar per la pau com a mediador entre el govern salvadorenc i la guerrilla, fins que el van assassinar. Tal com explicava Sols, Ellacuría sempre havia defensat que la universitat ha d’endinsar-se en la realitat històrica nacional i global, ha de participar en els processos d’alliberament social dels països, però ho ha de fer sempre “universitàriament”. La universitat no ha d’estar al marge de la realitat, sinó que ha d’estudiar-la, analitzar-la científicament, i ha de contribuir a la seva transformació en la mesura del possible, no com a simple suport d’una ideologia entre d’altres, sinó tot introduint seriositat, rigor, exhaustivitat i escolta de la pluralitat en el debat polític. I això és el que precisament han de fer IQS i la URL –assegurava el Sols–: ser “bel·ligerants” tot aportant raó contra la irracionalitat del nostre sistema, i tot posant-se sempre de part dels pobres i dels grups socials marginats.
En aquesta línia de reflexió sobre la funció social de les universitats i dels estudiants universitaris, Llorenç Puig va centrar la seva ponència en les paraules del papa Francesc i en la seva proposta de canvi. “El Papa Francesc ens demana un canvi de mirada cap als més febles. Una mirada oberta, científica, feta amb els ulls dels futurs professionals, per aconseguir humanitzar el món des del seu treball i des de la seva professió. El Papa ens crida a ser "persones càntir" –explicava Puig–, és a dir, persones que donin de beure als altres, que alimentin l’esperança en un món competitiu tot entenent que l’èxit per l’èxit no porta enlloc.”
Així va convidar els alumnes presents a iniciar processos de canvi. En aquest punt va remarcar la tasca del voluntariat que des del mateix IQS s’incentiva, com una experiència molt aconsellable per formar-se com a persones i no tan sols com a professionals.
El parlament de José Sols també va recordar els fets esdevinguts durant la guerra civil salvadorenca, concretament la matinada del 16 de novembre de 1989, quan soldats de l'exèrcit van irrompre a la residència dels jesuïtes de la UCA, i van matar cruelment tots els que van trobar allà: Ignacio Ellacuría, Segundo Montes, Ignacio Martín-Baró, Amando López, Juan Ramón Moreno i Joaquín López i López; fins i tot dues dones, Elba Ramos i Celina, mare i filla, que treballaven a la casa, i que aquella nit s’hi van refugiar, davant la violència de la guerra, que aquells dies tenia lloc a la mateixa capital del país.
Aquell assassinat col·lectiu va colpejar tota la comunitat cristiana i va esdevenir un símbol dels més de 75.000 morts que hi va haver en aquell país durant els deu anys de guerra civil, així com també un símbol internacional del compromís de l’Església amb la justícia social.
La conferència celebrada a IQS és una de les tres activitats commemoratives celebrades a Barcelona amb motiu d’aquest aniversari, a Esade i a Cristianisme i Justícia. El Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia també ha editat el Quadern Les raons d’Ellacuría, escrit per José Sols.
En el marc de la setmana del 25è aniversari del martiri dels jesuïtes de la UCA, UNIJES també ha difós una declaració institucional que rubriquen totes les universitats membres.