(Laura Mor –CR) Després de cinc anys de treball i reflexió sobre la increença, un grup de teòlegs de Lleida proposa un seminari obert adreçat a agnòstics, creients i no creients. Amb el títol ‘Per què creuen els qui creuen’, la sessió tindrà lloc el proper divendres 13 a la tarda i dissabte 14 de març al matí a l’aula 3 de Cristianisme i Justícia, a Barcelona.
“La increença és una qüestió que ens preocupa molt”, apunta la teòloga Mar Pérez. Junt amb Alexis Bueno, Xavier Navarro i Paco Cabrero es troben un diumenge a la tarda, un cop al mes, per fer teologia. “Nosaltres ens anomenem els teologuets”, apunta Pérez amb un to que defineix “entre afecuós i burlesc”. En aquest espai de diàleg s’han dedicat a rellegir teòlegs contemporanis que han reflexionat sobre aquesta qüestió. Entre d’altres, Dorothee Sölle, Gustavo Gutiérrez, Jürgen Moltmann, Michael Paul Gallagher, John Henry Newman i Karl Rahner.
Una teologia que neix de l’aquí i l’ara
El febrer de 2019 van plantejar-se dedicar-hi un seminari obert al públic. En van convocar una primera edició a la tardor a Lleida, a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Lleida (IREL). I ara per primavera el porten a Barcelona. Hi presenten tres testimonis anònims que consideren “potents”: Llum Mascaray, Toni Montilla i Esther Zabalegui. Els teòlegs del grup promotor proposaran al públic una relectura teològica a partir de cada relat de fe.
“Intentem posar-hi nom teològic perquè la gent vegi que la teologia no és una cosa llunyana i abstracta, sinó que neix de l’aquí i ara”, defensa la biblista Mar Pérez. Del contrari, assegura, “al final seria un divertimento que no porta enlloc”, quan en realitat, considera que “la teologia ha d’estar arrelada a la terra”.
En què creu la gent, avui?
“Avui la gent creu en els diners, el poder o en l’èxit, però no creu en Déu”, respon aquesta doctora en Sagrada Escriptura a la pregunta sobre les creences d’avui. Observa que “les esglésies no són gaire plenes, hi falta gent jove i amb ganes, no hi ha creients.”
Com a contrast d’aquesta realitat eclesial, el seminari del 13 i 14 de març és una proposta en positiu. Els tres testimonis convidats provenen “de mons totalment diferent, però tots tres han estat tocats per la bareta màgica de la fe”, diu Pérez. “Són tres testimonis que tenien molts motius per no creure” i, el seu relat, assegura, “arriba molt al cor” i “són gent amb un testimoni punyent”.
Una força que lliga amb l’objectiu del seminari: “Es tracta de sacquejar una mica els cors i les consciències de tots plegats”. La convocatòria està encarada també als qui no creuen: “sobretot és per gent que dubta o gent no creient”, apunten. Però tampoc descarten que hi hagi persones creients entre el públic: “També ens ajuda a refermar-nos en el camí de la fe que està ple de dubtes, entrebancs i dificultats”.