Vés al contingut

(Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge) Aquest diumenge s’han celebrat simultàniament les Assemblees Generals Ordinàries de les tres entitats escoltes de Catalunya: Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. Celebrades als municipis de Canyelles, Cerdanyola del Vallès i Olesa de Montserrat, respectivament, les tres convocatòries han comptat amb la participació d’un total de més de 2.100 joves de fins a 163 agrupaments escoltes d’arreu del territori.

L’assemblea és el màxim òrgan de decisió de les associacions, on s’hi convoquen tots i totes les caps (monitors i monitores voluntàries) que formen part de l’escoltisme arreu del país. La d’avui ha estat una cita clau per la definició del futur de l’escoltisme a Catalunya, ja que s’ha sotmès a votació la construcció d’una associació única d’escoltisme, oberta i catalana; culminació d’un procés participatiu engegat el 2009 que comporta la fusió de les tres entitats escoltes actuals en una de sola.

A la demanda de crear una associació única d’escoltisme català d’acord amb la documentació presentada els i les caps escoltes s’han decantat per conservar la forma orgànica de les seves entitats, descartant d’aquesta manera la proposta de fusió.

Tot i la decisió presa avui, l’escoltisme català surt d’aquest procés reforçat gràcies a la transformació de les tres entitats, havent guanyant més proximitat i complicitat entre elles i uns objectius comuns ben clars: treballar junts per fer més i millor escoltisme a Catalunya responent a les necessitats de la societat catalana actual, per aconseguir un major impacte i per consolidar l’escoltisme com a referent en l’educació d’infants i joves al nostre país.

Aquests quasi 10 anys de treball i de debats, no en va, donen un gran impuls a l’escoltisme català, un moviment molt viu, dinàmic i divers que compta amb més de 20.000 membres arreu del territori català i que no para de créixer -ha augmentat un 21,5% en els darrers 5 anys- adaptant-se als canvis i a l’evolució de la societat com ha fet sempre.

Les tres associacions seguiran doncs treballant conjuntament a nivell local, nacional i internacional. A nivell local, reforçant el vincle que avui en dia ja uneix als agrupaments escoltes en els barris i pobles del nostre país. A nivell nacional, coordinant l'acció de les tres entitats per aconseguir el màxim reconeixement del moviment i contribuint en la construcció del país des de la participació en debats de la vida col·lectiva tot aportant la visió d'un moviment jove i transformador. I finalment, posicionant l'escoltisme català i la seva realitat en el pla internacional.

El president de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG), Joan Guisado, referent als resultats de la votació ha remarcat i posat en valor el caràcter divers d’aquest moviment “L’escoltisme ha votat mantenir l’estructura de les entitats perquè es reconeix a si mateix com un moviment divers i fa d’aquesta diversitat una font d’enriquiment col·lectiu. El futur de l’escoltisme és il·lusionant, les xifres ho avalen. I l’encarem amb ganes de treballar les tres entitats colze a colze, com hem fet fins ara, per servir al país fent més i millor escoltisme”. Per la seva banda, la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, Georgina Oliva, ha distingit “l’enorme tasca de l’escoltisme que educa joves conscients i crítics amb el món on viuen i on volen viure, i els valors que trasllada”, i la directora general de Joventut ha reconegut l’escoltisme com “un actiu importantíssim del nostre país, que forma part del patrimoni col·lectiu de Catalunya, des del punt de vista cultural, educatiu i social”.

L’escoltisme a Catalunya

La Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG) és l’entitat d’escoltisme i guiatge català reconeguda per les organitzacions mundials d’escoltisme i guiatge, un moviment educatiu, juvenil i voluntari amb més de cent anys d’història, present a més de 160 països i amb més de 50 milions de membres, esdevenint el moviment de joves més nombrós del món.

La missió de l’escoltisme i el guiatge és l’educació dels infants i joves perquè esdevinguin persones responsables, actives i compromeses socialment. Per això situa l’infant com a autèntic protagonista del seu creixement i basa la seva proposta pedagògica en l’educació per a l’acció, l’autonomia i el progrés personal, en contacte directe amb la natura i amb el servei, el treball en equip i el compromís com a motor de transformació social per “deixar el món millor de com l’hem trobat”.

A Catalunya, l’escoltisme i el guiatge impliquen més de 20.000 infants i joves que participen d’aquest gran projecte educatiu des d’un dels més de 200 agrupaments repartits per tot el territori català. Això és possible gràcies a la dedicació i el compromís de més de 4.000 caps (monitors i monitores) que desenvolupen la seva tasca educativa i associativa des del voluntariat.

Les associacions que formen part de la FCEG són Acció Escolta de Catalunya (AEC), Escoltes Catalans (EC) i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) i és a través de la FCEG que els agrupaments i els seus membres formen part de l’Organització Mundial del Moviment Escolta (WOSM) i l’Associació Mundial de Noies Guia i Noies Escolta (WAGGGS)

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.