(Minyons Escoltes i Guies) Aquest estiu infants i joves d'arreu del país obriran els seus cançoners de rutes, campanents o colònies per cantar "El gripau blau", "La bicicleta", "Ningú no comprèn ningú", "Iupi, ia", "Puff, el drac màgic"... Francesc Boix i Masramon, conegut com Xesco Boix, va incorporar aquestes cançons al seu repertori habitual, després d'haver-les cantat com a membre del moviment escolta. Aquesta setmana es commemora el trentè aniversari de la seva mort.
El pioner de l’animació infantil a Catalunya va pertànyer a l'escoltisme de la mà del gran impulsor i introductor del moviment a casa nostra, mossèn Antoni Batlle. I la seva feina com a pioner de l’animació infantil i el material que va publicar és encara vigent i utilitzat per caps, mestres i educadors.
De l’escoltisme a Pete Seeger
Xesco Boix, després de participar al moviment escolta, va viatjar als Estats Units amb una beca d’estudis, on entrà en contacte amb el moviment hippie i la música folk. Es va fer amic de Pete Seeger, del qual adaptà moltes peces, i va ser un gran admirador de Woody Guthrie.
Amb aquestes influències va fundar el 1966 el Grup de Folk, que adaptà temes dels EUA i en creà de nous. El 1971 va fundar Ara Va de Bo, centrat en la cançó infantil, on va recuperar temes populars catalans i també en creà. Després també va cantar en solitari, vinculat als grups El Sac i Els Cinc Dits d’Una mà.
Al llarg de la seva vida va gravar 35 discos i cassettes i va publicar 10 llibres. A més, va fer 6.000 cantades en directe, la majoria per a un públic infantil. Actualment és tot un referent per als grups d’animació però també és reivindicat per alguns músics de pop de l’escena catalana actual.