Vés al contingut

(Catalonia Sacra/CR) Patrimoni i educació és el binomi que el Consell d’Europa proposa per a les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) d’aquest mes d’octubre. En aquesta nova edició Catalonia Sacra ha programat un trentena d’activitats al voltant del patrimoni cultural de l’Església. La institució referma així el seu compromís amb la conservació i obertura a la societat del seu patrimoni cultural. Les jornades, impulsades per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, tindran lloc els propers 9, 10 i 11 d’octubre.

“El patrimoni cultural d’arrel religiosa, més enllà del seu objectiu bàsic de ser el lloc i les eines del culte cristià, és ple de valors culturals, històrics, artístics”, apunta Dani Font, coordinador de Catalonia Sacra. Considera que “és reflex de les maneres d’entendre el món dels nostres avantpassats, lloc de memòria col·lectiva i espai de benestar personal”. Font també descriu el patrimoni religiós com a “porta de la transcendència, lloc de silenci i contemplació”.

Les jornades són una oportunitat per a descobrir també el patrimoni com a “símbol de la identitat col·lectiva”. Així l’entenen des de Catalonia Sacra, com un “element de referència de pertinença a una comunitat”. Segons Dani Font, “conèixer els seus detalls ens ajuda a entendre’ns com a persones i com a societat”.

‘Desperta el Patrimoni’

Aquest any Catalonia Sacra organitzarà una desena de sessions del taller ‘Desperta el Patrimoni’ en esglésies rellevants de tot Catalunya. ‘Desperta el Patrimoni’ és una iniciativa de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural que permet crear models 3D de béns mobles a partir d’una aplicació de telèfon mòbil.

També s’oferiran deu visites (una en cada una dels deu bisbats amb seu a Catalunya) per visitar esglésies amb gran valor patrimonial, però més desconegudes pel gran públic. Diferents esglésies que formen part de la Xarxa de Catalonia Sacra també programaran diverses visites i activitats per aquest segon cap de setmana d’octubre.

Una de les novetats d’enguany són sis visites centrades en els oficis relacionats amb l’estudi, la conservació i la gestió del patrimoni cultural. Així els visitants podran conèixer in situ la tasca que realitza un arquitecte, un arqueòleg, un restaurador, un arxiver o un fotògraf.

Patrimoni i educació

Les JEC són l’esdeveniment cultural participatiu més gran d’Europa. Les va crear el Consell d’Europa el 1985. Aquestes jornades permeten cada any a més de 20 milions de persones visitar i reivindicar el patrimoni cultural. L’objectiu de les JEC és sensibilitzar sobre la riquesa i diversitat cultural, potenciar-ne l’interès o reivindicar la necessitat de protegir i conservar tots aquests elements.

Com cada any totes les activitats que formen part de les Jornades Europees de Patrimoni són gratuïtes. Es pot consultar tota la oferta a l’Agenda en línia de les JEP. Es poden reservar places per totes les activitats impulsades per Catalonia Sacra a l’Agenda de Catalonia Sacra.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.