Vés al contingut
catalonia-sacra-biblio
Fotografia: Catalonia Sacra.

Catalonia Sacra Després d’exhaurir places l’any passat, Catalonia Sacra torna a programar una visita guiada a la Biblioteca del Seminari Pontifici de Tarragona. La inscripció per a la visita del divendres, 9 de setembre, ja es pot fer en línia. La biblioteca disposa d'un fons bibliogràfic i documental únic amb més de 130.000 volums, des del segle XIII. Aquesta activitat proposada per l'Arquebisbat de Tarragona, dins de les activitats del desè aniversari de l’agenda de Catalonia Sacra, començarà a dos quarts de 7 de la tarda i serà conduïda per Sergi Guardiola. La inscripció té un preu de 7 euros.

La biblioteca va ser fundada el 1886 com a biblioteca teològica per a ús exclusiu dels seminaristes. Es va tancar el 1968 i es va reobrir el 2014, conservant el mobiliari original de fusta i adaptant-la a les necessitats actuals.

El patrimoni bibliogràfic anterior al segle XX conté, entre d’altres, tretze manuscrits: dos volums d'una Bíblia Glossada del final de segle XIII i onze volums més d'una Bíblia Sacra de principis del XIV. Aquests onze volums s’han pogut identificar amb la bíblia llegada per l'arquebisbe de Tarragona Joan d'Aragó al monestir d'Scala Dei. Els autors serien diversos miniaturistes anònims de tallers francesos i un artesà català.

El nombre total d'incunables, volums anteriors al segle XVI, que conserva la Biblioteca del Seminari Pontifici de Tarragona és de deu; 399 volums del segle XV; 867 del segle XVII i 2582 del segle XVIII.

Programació especial per celebrar el desè aniversari

Catalonia Sacra ofereix fins al novembre una quarantena d'activitats per a donar a conèixer el patrimoni cultural d'arrel religiosa en tota la seva diversitat. En total es programen 35 propostes, en 22 comarques diferents de l'àmbit territorial dels deu bisbats amb seu a Catalunya. Les activitats proposades en l'agenda 2022 són molt diverses i permeten descobrir des de conjunts monumentals; edificis auxiliars o serveis adjacents o la descoberta de béns mobles tan interessants com els vitralls, retaules i campanes.

Aquest any a la programació s'hi sumen quatre sessions de formació. Són jornades matinals de divendres o dissabte, més extenses que una visita guiada, formades per dues sessions, i pensades per aquelles persones que volen aprofundir en determinades temàtiques relacionades amb el patrimoni cultural.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.