Vés al contingut
taull-urgell-3
Fotografia: Bisbat d'Urgell.
Galeria d'imatges

Bisbat d'Urgell Taüll ha commemorat aquest cap de setmana els 900 anys de la consagració de l'església romànica de Santa Maria i del temple de Sant Climent. Una celebració que ha culminat aquest diumenge amb l'eucaristia presidida pel bisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives. En la commemoració també s'hi ha fet present el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Vives, en la seva homilia, ha fet un recorregut per la importància històrica de la Vall de Boí i el paper aglutinador de les seves esglésies. Ha destacat aquest patrimoni com a punt de trobada, de pregària, espiritualitat, protecció, defensa i art sacre. En aquest sentit, l'arquebisbe ha valorat el suport i l'ajut de les institucions en el sosteniment del patrimoni, en la restauració i en el reforç de les estructures de Santa Maria i de Sant Climent, des de la designació de la Vall com a Patrimoni Mundial de la Humanitat.

L'arquebisbe ha posat en relleu el valor del poble que "ha permès la pervivència de les esglésies i el culte que s’hi ha mantingut com a expressió de la fe cristiana". Vives ha significat molt la presència dels valors cristians a la Vall de Boí, de manera ininterrompuda, durant 900 anys, sostinguts per una comunitat de muntanya.

Després de les paraules de Vives, el rector de la Vall de Boí, Ricard Barba, ha agraït la presència de l'arquebisbe en les activitats de l'Any Taüll.

“L'Any Taüll preveu redescobrir el patrimoni de la Vall de Boí”

Vives també ha recordat la celebració dels 75 anys de l'aprovació de la Declaració Universal dels Drets Humans, que també s'ha commemorat aquest diumenge. Ha demanat recordar el paper que cadascú té en el respecte dels drets humans, "que ajuden a créixer en la dignitat de la humanitat, més enllà de guerres injustes i d’agressions".

L'arquebisbe Vives ha estat rebut en la seva arribada a Taüll pel rector de la Vall de Boí, Ricard Barba; per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; l'alcaldessa del municipi de la Vall de Boí, Sònia Bruguera. També hi han estat regidors i diverses autoritats locals entre els quals el delegat del Govern de l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells; el president del Consell Comarcal, Albert Palacín. A l'arquebisbe l'han acompanyat el vicari general de la diòcesi, Josep M. Mauri; el secretari general David Codina; la delegada de Patrimoni, Clara Arbués; i la delegada de mitjans de comunicació, Cristina Orduña.

“La commemoració ha de servir per consolidar la difusió del patrimoni i per aprofundir en aspectes pendents d'intervenció”

El dissabte va tenir lloc la visita del president de la Generalitat i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, a l’acte d’inauguració de les festes de l’Any Taüll. Hi van participar el vicari general Josep M. Mauri i la delegada diocesana de patrimoni Clara Arbués, en representació del bisbat d’Urgell.

En la seva intervenció, Pere Aragonès va destacar que l'Any Taüll preveu "redescobrir" el patrimoni de la Vall de Boí. Tot plegat amb un programa d'accions que "deixaran empremta", segons l'alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, amb la creació d'un pla de conservació preventiva o l'Arxiu Taüll, entre altres. En aquest sentit, Bruguera va esmentar la creació dels plans de gestió del consorci i de conservació preventiva, així com l'elaboració de l'Arxiu Taüll.

Garriga es va referir a la posada en marxa del projecte 'Els ulls de la història. Una mirada immersiva al patrimoni català' per tal de fer més accessible el patrimoni de la zona als visitants. Per la seva banda, el comissari de l'Any Taüll, Eduard Riu, ha apuntat que la commemoració ha de servir per consolidar la difusió del patrimoni del municipi de l'Alta Ribagorça i per aprofundir en aspectes "poc tractats" o "pendents d'intervenció".

Un salt qualitatiu en la percepció del conjunt de les esglésies

La celebració de la missa solemne ha estat la cloenda de les activitats organitzades al llarg de l’any 2023 per la parròquia amb motiu de l’efemèride. Ara s’inicia un altre període de la celebració dels 900 anys de la consagració, que s’ha anomenat 'Any Taüll' i que, comissariat per l’historiador Eduard Riu, vol donar a conèixer els temples de la Vall i el que representen per a l’art i la història.

El 1123 l'església de Santa Maria i la de Sant Climent de Taüll es van consagrar el 10 i 11 de desembre. La designació de les esglésies de la Vall de Boí com a Patrimoni Mundial de la Humanitat per part de la UNESCO l'any 2000 va provocar un salt qualitatiu en la percepció del conjunt de les esglésies i també en l’esforç per la seva conservació i la divulgació de la seva singularitat. La creació d’un Consorci del Patrimoni de la Vall de Boí ha permès fer un seguiment de les accions de restauració i conservació. El Consorci, juntament amb l’Ajuntament de la Vall de Boí, i el Departament de Cultura, portarà a terme les activitats de l’Any Taüll, que inclouen -a més de la divulgació- les intervencions de restauració per consolidar la preservació, com la recuperació de les pintures externes del campanar de Sant Climent, la millora del Centre d’interpretació del romànic a Erill la Vall, i l’apropament del romànic a les escoles.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.