Vés al contingut

(Bisbat de Girona) L'Institut Superior de Ciències Religioses de Girona ha homenatjat el bisbe Francesc Pardo durant l'acte de cloenda del curs. "L'acció del bisbe Francesc amb relació al patrimoni de l'Església a Catalunya va ser un veritable treball sinodal". Així ho ha assenyalat el director del Secretariat Interdiocesà de Promoció i Custòdia de l'Art Sacre (SIPCAS), Josep Maria Riba, en la seva lliçó magistral impartida durant l'acte de cloenda.

L'acte, que ha tingut lloc aquest dijous, a l'església del Seminari de Girona, ha començat amb la celebració de la paraula, presidida per Joan Amich, i concelebrada per Josep Casellas, director del centre, i Jordi Font, rector del Seminari, en la que s'ha tingut especialment present el bisbe Pardo, que havia inaugurat el present curs.

Riba ha fet memòria del paper determinant del bisbe Pardo, primer amb la promoció del Secretariat, aplegant els delegats dels 10 bisbats amb seu a Catalunya i, especialment en fer realitat Catalonia Sacra, una iniciativa que ha sorprès arreu d’on s’ha conegut i que es dedica a oferir rutes i visites al patrimoni artístic.

La lliçó ha repassat també l’interès dels diversos bisbes en promocionar el patrimoni des de finals de segle XIX fins avui, on destaca la creació de museus diocesans a Girona, Vic, Lleida i Solsona. Especialment d’ençà del Concili Vaticà II, aquesta sensibilitat de l’Església catalana s'ha manifestat en un seguit d’exposicions: Tessaures, Mil·lenium i Catalunya Medieval, amb diferents nivells de participació i col·laboració de diverses institucions civils.

La darrera part de la lliçó Riba s'ha centrat en l’acció del bisbe Pardo en relació a Catalonia Sacra. "No va faltar mai a les reunions de treball", ha dit. "Sempre escoltava les diferents aportacions i iniciatives dels delegats de patrimoni". Riba ha afirmat que el bisbe entenia aquest patrimoni com “nostre”, de l'Església, i "vostre", dels fidels. "L’Església és igualment dipositària d’un llegat que respon a una fe mil·lenària del nostre poble", ha afegit. En la darrera reunió que presidí de Catalonia Sacra, a part de preguntar-se si seria l’última, el bisbe Pardo els va facilitar un decàleg d’acció, actuació i pensament en relació al Secretariat i a la mateixa Catalonia Sacra, i els animà a no oblidar-se de la contemplació.

Va cloure l’acte Lluís Suñer, administrador diocesà, tot agraint aquesta descoberta d’una dimensió del bisbe Pardo, que des de Girona centràvem en la intensa tasca pastoral del nostre prelat, i que amb la lliçó de Riba ens ha permès una mirada a tota l’Església catalana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.