Vés al contingut
Galeria d'imatges

(CR) Prop de 150 persones han participat en la XVa Jornada de mestres i professors de Religió dels bisbats amb seu a Catalunya. L'acte ha comptat per primera vegada amb la implicació de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), i ha conclòs amb la missa vespertina a Sant Julià de Lòria, Andorra, aquest dissabte. Ateses les circumstàncies sanitàries i les limitacions de mobilitat, l’acte de cloenda també s’ha pogut seguir per l’habitual canal de retransmissió a Lòria TV.

La celebració ha comptat amb la projecció d’unes paraules introductòries de benvinguda de l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas. Com a president del Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC), ha agrait i reconegut la tasca dels docents de religió. El bisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, que ha presidit l’eucaristia, ha fet esment en l’homilia la crida vocacional pròpia d’aquest diumenge. Vives ha destacat la vinculació de l’encíclica del Papa Francesc dedicada als joves, Christus Vivit, en relació a l’ensenyament de la Religió Catòlica.

Després de la comunió, el secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), el jesuïta Enric Puig; ha subratllat el caràcter integral i integrador de la tasca dels docents de Religió com resposta a una crida personal radicada en la persona de Jesús. Tots tres han coincidit en subratllar, d’acord també amb les lectures de la celebració dominical, el caràcter missional del professorat de Religió Catòlica. Una missió que depassa el mer fet contractual i enriqueix de notablement l’acció educativa.

També s’hi han fet presents la ministra d’Educació i Ensenyament Superior d’Andorra, Ester Vilarrubla; l’ambaixador d’Andorra al Vaticà, Carles Àlvarez Marfany; així com dels cònsols de Sant Julià de Lòria, delegats d’ensenyament de les diòcesis de Girona, Tortosa, Seu d’Urgell i Sant Feliu juntament amb el cap d’àrea pastoral de la FECC.

Una jornada singular

Com apunta Pere Micaló, coordinador del SIERC, la descripció històrica de la Jornada de mestres i professors de Religió és la següent: “Era el curs escolar 2007-08 quan el SIERC va plantejar fer una Jornada de mestres i professors de Religió. L’arquebisbe Jaume Pujol, responsable del secretariat, els delegats diocesans, ajudats per una empresa de difusió, vam sembrar una llavor que ha anat creixent any rere any. La primera Jornada es va celebrar a la Facultat de Ciències de l’Educació Blanquerna i després s’ha anat passejant per tot Catalunya, sempre amb els tres objectius bàsics: Compartir, formar-nos i celebrar. En la tercera edició s’hi incorporà plenament la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) i la Jornada prengué una altra dimensió: més assistents i la creació d’una infraestructura més adient. Cal fer esment a les aportacions que l’han sostingut provinents d’unes editorials molt fidels i també de la Direcció General d’Afers Religiosos. Així, doncs, la Jornada de Mestres i professors de Religió de les diòcesis amb seu a Catalunya, sota el lema inicial d’AprendrEnsenyar ja és un clàssic en les cites formatives anuals per aquest col·lectiu. Les quinze edicions d’èxit ho avalen.”

Davant la incertesa pandèmica del curs 2020-21, havent anul·lat la XIVa convocatòria de la Jornada del curs anterior just a les portes de la seva realització, es plantejava la dificultat de trobar una nova fórmula que mantingués els tres objectius citats de les jornades. La comissió formada pels delegats d’ensenyament de les diòcesis de Girona, Seu d’Urgell i Tortosa, juntament amb el Departament de Pastoral de la FECC, van proposar a les institucions implicades la creació d’una Jornada en format híbrid, on prenia relleu la vessant formativa en el versió virtual i s’assegurava la part relacional i celebrativa tant virtual com presencialment. La recerca d’una formació online de qualitat va comportar la implicació d’una altra institució eclesial, l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), que ja compta amb un programa de formació permanent per al professorat de religió online amb la col·laboració de la FECC anomenat “Capgirem l’àrea de religió”.

La proposta formativa d’enguany, iniciada el passat 12 d’abril, compta amb quatre unitats formatives: “Entendre una església”, que compta com a docent a l’Elisenda Almirall, responsable de formació de Catalonia Sacra; “Eines i recursos per a la classe de religió”, amb Víctor Martínez, mestre al centre Manyanet-Sant Andreu i membre del Programa Família-Escola, Acció Compartida (FEAC); “L’Avaluació Competencial”, amb Yolanda Otal, professora a Lestonnac-Barcelona; i “El Pacte Educatiu Global del Papa Francesc”, amb José Laguna, membre del Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia. Per altra banda, cal anotar la iniciativa de les editorials patrocinadores de la Jornada, que han proposat una cinquena unitat formativa a través de webinars: “Som influencers i no ho sabíem. Marca personal del professorat de Religió”, de Santillana, amb Miquel Rossy; “Currículum, Aprenentatge híbrid i Acompanyament emocional”, amb l’editorial Edebé; “La Bíblia, recursos per a l'aula”, de Cruïlla-SM; “Religió amb emoció? Amb Baula és possible”, amb Josep Maria Nonay, de Baula-Edelvives. Hi ha 147 mestres i professors inscrits a aquesta proposta formativa de quinze hores reconegudes per la Generalitat de Catalunya que encara tenen dues setmanes més per acabar de veure els continguts de l’aula virtual que ha creat l’ISCREB específicament per aquesta ocasió.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.