(Arquebisbat de Tarragona) Fa tres anys que l’exposició «El Domund, al descobert» va iniciar el seu camí. Primer va ser Madrid, després Sevilla, i ara en aquest 2016, Tarragona. Des de dilluns 3 d’octubre, fins el dia 12, festivitat de la Mare de Déu del Pilar, les portes del Centre Tarraconense El Seminari romandran obertes perquè el públic, creients i no creients, puguin adonar-se de la sembra i la collita abundant, collida després de noranta anys de les Obres Missionals Pontifícies.
Ho deia Anastasio Gil, director de les Obres Missionals Pontifícies a Espanya, en l’acte inaugural de l’exposició, i de presentació de les jornades que es perllongaran fins el proper dia 12, sota el lema del Domund 2016 «Surt de la teva terra»: «Sovint la paraula Domund deixa la pregunta a l’aire: "¿I això, què és?", perquè potser és la primera vegada que algú sent o llegeix aquest anacrònic.»
Doncs el visitant trobarà resposta a aquest interrogant fent el recorregut per l’exposició sobre aquesta aventura eclesial instaurada pel papa Pius XI, que se celebra cada any, el penúltim diumenge d’octubre, per a recordar, pregar i ajudar a tants missioners lliurats, en cos i ànima, a l’essència de l’Evangeli.
Tarragona acull, doncs, aquesta edició del Domund amb entusiasme. Anastasio Gil ho constata dient que «no podíem no fer cas de la petició de l’arxidiòcesi tarragonina que, de forma tenaç, a través del seu delegada diocesana de Missions, Ana González, ens havia sol·licitat».
Ho va dir ahir el mateix arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol Balcells, durant la presentació: «Tarragona ha donat molts missioners, complint el mandat de l’Església, que és de naturalesa missionera, la qual roman amb el cor obert a les persones, a l’evangelització i a la cultura, les virtuts que Jesús ens va ensenyar; d’aquí que la missió inclogui tots aquests valors, al servei integral de la persona.»
Implicació institucional
Diverses institucions han volgut estar presents a la jornada inaugural, prova fefaent de la seva col·laboració amb les obres missionals i socials de l’Església.
Glòria Olivé, directora de CaixaForum, va manifestar ser conscient «del valor afegit que suposa posar en mans del missioner un projecte social», alhora que va posar l’accent en el bon número de voluntaris, de la institució que representa, que cooperen internacionalment, en l’àmbit humanitari i sanitari. Així mateix, va esmentar el suport que CaixaForum ha dispensat a la reusenca Isabel Correig, missionera a la República Democràtica del Congo.
En termes similars es va expressar Mateu Montserrat, responsable de Patrimoni de la Diputació de Tarragona, el qual es va referir a les ajudes prestades per l’ens supramunicipal a favor del centre parroquial impulsat pel missioner Josep Cabayol a Kampanga (Rwanda).
Josep Maria Prats, regidor de l’Ajuntament de Tarragona, va manifestar que Tarragona ha estat sempre una ciutat acollidora i que «ha d’aportar el seu gra de sorra per intentar pal·liar els desajustos que hi ha al món, i el Domund és un instrument per atendre tanta part sofrent».
Seguir les petjades
Si es visita l’exposició, instal·lada al Centre Tarraconense El Seminari, cal seguir les petjades reflectides a terra per accedir «als cinc espais que la formen», explica Antonio Aunés, comissari de la mostra, en els quals es contempla el passat, el present i el futur del Domund.
El primer espai ofereix una imatge retrospectiva de les missions, els personatges i els esdeveniments. En segon lloc hi ha la missió d’avui, dades, estadístiques i mapes, per saber dels territoris i com estan repartits els missioners, alguns dels quals han lliurat has seves pròpies vides. El tercer apartat inclou el llistat dels 500 missioners catalans, que hi ha en actiu, en data de 30 de juny del 2016.
Ja al claustre de Sant Pau, figura el testimoni missioner, un per cadascuna de les deu diòcesis catalanes. El quart espai tracta de la cooperació, a través del voluntariat, l’oració i l’experiència missionera temporal, a més del procés que segueix l’ajuda econòmica a les missions.
En cinquè lloc hi ha el lema impulsat pel papa Francesc, i a la capella major del Seminari es pot veure un vídeo divulgatiu de la tasca missionera. A destacar, també, la col·lecció de cartells anunciadors del Domund, des de 1941 fins ara.
El defineix Anastasio Gil: «Amb això volem sensibilitzar els pobles de Déu que tenen el do de la fe, promoure les vocacions missioneres i animar a la col·laboració econòmica i espiritual en pro de les missions».