La catedral de Tarragona ha acollit aquest dimecres, 27 de novembre de 2024, les exèquies de mossèn Miquel Barbarà Anglès, figura destacada en l’àmbit religiós, cultural i musical de la diòcesi. La cerimònia ha estat presidida per l’arquebisbe Joan Planellas i ha comptat amb la presència de l’arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, així com de representants del Consistori de Tarragona, preveres, fidels i membres de diverses institucions religioses.
Durant l’homilia, s’ha recordat la contribució essencial de Miquel Barbarà com a secretari general adjunt del Concili Provincial Tarraconense de 1995. En aquest context, va treballar estretament amb l’arquebisbe Ramon Torrella i altres bisbes catalans, destacant pel seu compromís amb la unitat pastoral de les diòcesis catalanes. “El Concili Tarraconense no es reduïa a un problema de simple reorganització”, s’ha subratllat, sinó que per a Barberà era fonamental aplicar els ensenyaments del Concili Vaticà II a Catalunya.
"A l’Evangeli que ens acaben de proclamar, Jesús ens ha dit: 'Jo soc el camí, la veritat i la vida; ningú no arriba al Pare si no hi va per mi'. I a aquest Jesús i a la seva Església Mn. Miquel en va ser servidor", ha afirmat Planellas . L'arquebisbe també ha remarcat la seva contribució pastoral al llarg de la seva vida. "Aquest llarg nombre d’encàrrecs pastorals que va acceptar i desenvolupar en tants anys de ministeri han estat mostra de tota una vida entregada a la causa de l’Evangeli de Jesucrist".
"La seva vida ha estat un cant a l’amor, a la fe i a la bellesa que es troba en les petites coses. Ha estat un mestre insuperable en l’art d’estimar".
A més de la seva trajectòria pastoral, Barbarà va destacar com a referent en l’àmbit musical. Amb una formació completa en piano, solfeig i composició, va estudiar al Conservatori de Tarragona i de Saragossa, i va perfeccionar la seva tècnica amb el mestre Tàpies i diversos cursos de direcció coral. Del 2006 al 2020, va exercir com a director del Secretariat Diocesà de Música Sacra, a més de dirigir la Schola Cantorum i l’Orquestra dels Amics de la Catedral.
Les seves composicions, com el 'Glòria' i el 'Credo', són especialment recordades per la seva capacitat d’emocionar. Tal com afirmava ahir el periodista Antoni Coll, aquestes obres “emocionen quan es canten” i són una mostra de la seva sensibilitat artística i devoció litúrgica. Planellas ha volgut elogiar la personalitat de Barberà afirmant que "la seva vida ha estat un cant a l’amor, a la fe i a la bellesa que es troba en les petites coses. Ha estat un mestre insuperable en l’art d’estimar, en la capacitat de veure el millor de cadascú i d’ensenyar-nos a valorar les benediccions que ens envolten".
A més, s’ha subratllat la seva proximitat i dedicació al servei de la comunitat: “Es mostrava proper a qualsevol iniciativa que aglutinés persones, fomentés comunitat i impliqués vivències conjuntes i vida d’Església”. El comiat ha estat un reconeixement a la seva vida de servei, música i fe, en què, com ha conclòs l’arquebisbe Planellas, “va esmerçar els millors anys de la seva vida pels homes i dones de l’Església i del nostre país”.