Vés al contingut

(David Casals CR) L'Església Evangèlica de Catalunya, que agrupa comunitats protestants de tradició metodista i presbiteriana, ha expressat poc abans del 9 de novembre el seu suport al procés participatiu que planteja el Govern, i que l'Estat estudia portar al Tribunal Constitucional (TC). Per ara és l'única de les principals famílies protestants i evangèliques de Catalunya que ha donat un suport obert a aquesta votació.

El suport de l'EEC l'han exposat en un comunicat conjunt el president de la mesa de l'Església Evangèlica de Catalunya, Ignacio Simal, i el president de la comissió permanent de l'Església Evangèlica Espanyola, Joel Cortés.

Han assegurat que aquesta institució religiosa fa aquest manifest "per una convicció pròpia, fonamentada en valors evangèlics que ens menen cap a espais on prevalguin la pau i la justícia i on es resolen els conflictes humans de manera pacífica i amistosa".

La declaració, titulada 'Davant del moment polític que viu Catalunya', posa de manifest que en l'actualitat, "una part molt significativa part dels ciutadans de Catalunya vol expressar a les urnes quin futur vol pel seu país" i així ho ha anat reivindicant aquests anys "d’una manera pacífica, transversal i consistent".

"Davant d’aquesta voluntat, el Govern i les forces majoritàries de l’Estat Espanyol hi oposen una negativa rotunda emparant-se en una interpretació restrictiva de la Constitució, negant un dret que és inalienable i preval davant de legalitats puntuals", han afegit.

Davant d'aquesta "situació complexa", el comunicat posa de manifest que aquesta "no es pot resoldre sense acudir a una consulta", i que "sense aquesta opció no hi haurà una solució que posi fi al greu conflicte polític i social" entre Catalunya i la resta de l'Estat.

L'Església Evangèlica de Catalunya posa de manifest que forma part de l'Església Evangèlica Espanyola, una "Església unida que té com a referència dues grans famílies del protestantisme històric, la metodista i la reformada", i que en el seu darrer sínode, celebrat a Màlaga l'any 2013, es va aprovar "per una amplíssima majoria" una resolució de suport al dret a l'autodeterminació.

Des de 1869

L'Església Evangèlica de Catalunya agrupa a comunitats de tradició presbiteriana (també anomenada reformada o calvinista) i metodista, i compta amb llocs de culte a Barcelona, Rubí, Santa Coloma de Gramenet, L'Hospitalet de Llobregat, La Llagosta i Reus. L'EEC també té diferents institucions d'obra social, en els àmbits d'atenció a la infància en risc, gent gran, pobresa i lleure.

Les esglésies reformades parteixen de la doctrina que va articular un dels grans reformadors, Joan Calví. Són esglésies d'àmbit estatal, però que estan federades entre elles en diferents organitzacions internacionals. La Comunió Mundial d'Esglésies Reformades agrupa 75 milions de persones, i sobresurt per la seva presència a llocs com Escòcia, Països Baixos i la Suïssa francòfona.

El moviment metodista sorgeix a la Gran Bretanya del segle XVIII: durant els inicis de la Industrialització, i en un context on l'Església Anglicana estava molt vinculada a les elits, les comunitats metodistes opten per una litúrgia més senzilla i propera als humilis, grangers i als esclaus, posant èmfasi en la convicció personal. Es va estendre amb força a Amèrica del Nord i en l'actualitat agrupa uns 80 milions de creients.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.