(Marco Guerra -Vatican News) El govern del Sudan del Sud i els moviments de l'oposició han acordat un full de ruta per aconseguir una pau duradora i promulgar una reforma de la constitució. Al novembre les parts es tornaran a reunir a la seu de Sant’Egidio.
Es tracta d’una declaració de principis que estableix les qüestions que centraran les converses per al futur del Sudan del Sud i un acord per implicar tots els grups rebels en el control del compliment de l'alto el foc. Aquests són els dos principals resultats assolits en quatre dies de converses de pau a Roma entre la delegació del govern del Sudan del Sud i els grups rebels que havien rebutjat l'acord del 2018 i que ara estan units a l'Aliança del Moviment d'Oposició al Sudan del Sud (SSOMA, per les seves sigles en anglès). Les dues faccions han estat representades respectivament per l'exponent de l'executiu, Benjamin Barnaba, i pel general Thomas Cirillo Swaka.
El paper de Sant’Egidio
Les negociacions es van interrompre el febrer passat a causa de la pandèmia i s’han reprès només gràcies a la gran tasca de mediació de la comunitat de Sant'Egidio, que ha aconseguit reunir nombrosos actors de la comunitat internacional implicats en l'estabilització d'Àfrica com l'ONU, la Unió Africana, els Estats Units, la Unió Europea i la diplomàcia de la Santa Seu. Malauradament, en aquests vuit mesos d’impàs, hi ha hagut nombroses violacions de l’alto el foc que han pesat sobre les condicions humanitàries de la població.
Fi dels combats el 2020
Per tant, s'ha reactivat un procés de pau i reconciliació nacional que veu el compromís de totes les parts. L'exponent del govern de Juba, Benjamin Barnaba, ha declarat que "les institucions centrals i l'SSOMA tenen el mateix interès a trobar solucions per pal·liar el patiment de la gent mitjançant un diàleg que es durà a terme fins a un acord de pau definitiu". Barnabas ha declarat la seva voluntat "silenciar les armes el 2020, tal com ho va demanar la Unió Africana". Finalment, ha recordat les paraules del papa Francesc, que va demanar als membres del govern i de l'oposició que "se centressin en allò que els uneix i no en què els divideix".
Un exèrcit comú
En la mateixa línia, el general Thomas Cirillo Swaka, ha expressat la voluntat dels moviments que no van signar l’acord del 2018 de continuar el diàleg fins que no s’arribi a una pau duradora. El líder militar dels rebels s’ha centrat en la declaració de principis que guiaran les futures negociacions, en particular en el punt que preveu la formació d’un exèrcit nacional de professionals, del que han de formar part totes les comunitats que conformen el país.
El full de ruta de les negociacions
Les negociacions es reprendran a Roma el 9 de novembre, amb els delegats de l'exèrcit i les milícies. El 30 de novembre, de nou a Roma, serà el torn de les negociacions polítiques sobre la nova constitució, el federalisme, el reconeixement de les minories ètniques, la formació d’un exèrcit nacional unitari de professionals i les reformes necessàries per rellançar l’economia.
Impagliazzo: hem reactivat l’esperança
"Aquests dies a Roma han reactivat l’esperança, s’han establert les bases per al diàleg polític que es reprendrà a finals de novembre, l’altra qüestió fonamental assolida a Roma és que les parts s’han compromès a un alto el foc, el dirigents militars en parlaran molt aviat ”, ha dit a Vatican News Paolo Impagliazzo, secretari general de la Comunitat de Sant'Egidio, que ha coordinat la mediació entre el govern de coalició i SSOMA.
Superació de les divisions ètniques
Impagliazzo ha afegit sobre les peticions dels grups rebels: “El federalisme i la possibilitat de participar en la redacció de la carta constitucional són moltes. I, sobretot, hi ha un acord en principi per continuar la discussió amb gran obertura de mires per ambdues parts per afegir un acord polític el més inclusiu possible". Finalment, Impagliazzo ha explicat que ningú pretén tornar a proposar divisions ètniques, sinó excloure els problemes tribals de les negociacions sobre la governança del país. "Aquest diàleg polític serveix precisament per deixar de banda les divisions ètniques".