(CR) Aquest cap setmana el director de La Civiltà Cattolica, el jesuïta Antonio Spadaro, ha estat a Barcelona convidat per l'Observatori Blanquerna i la Fundació Joan Maragall. Divendres va participar en un seminari amb periodistes a la Fundació Joan Maragall i va impartir una Master Class per als alumnes del DEU en Comunicació Institucional i Religió a l'Era Digital de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.
Les sessions es van centrar en la dimensió comunicativa del papa Francesc, especialment en com transmet una nova "semiòtica pastoral", en la que la persona i els processos són el centre i no la rigidesa o la norma. També va remarcar que la fascinació que genera el papa als no creients és perquè "a través de Francesc molts escolten l'Evangeli per primera vegada; el que els colpeix no és el papa, és l'Evangeli".
Spadaro va insistir en que la reforma de Francesc no és ideològica. Com explicava a La Civiltà Cattolica, "el que fa el papa és posar Jesucrist en el centre de l'Església, i Ell ja farà la reforma". Per això, la comunicació de Francesc s'expressa principalment amb gestos, que no són un reforç a un discurs, sinó que el mateixos gestos del papa expressen el discurs: "Francesc no comunica, crea esdeveniments comunicatius". També va remarcar l'important que és mirar les imatges de Francesc entre la gent per entendre realment qui és.
Sobre l'aspecte més formal del seu llenguatge, Antonio Spadaro va explicar que "alguns creuen que el llenguatge del papa és confús, però el que passa és que ell parla el llenguatge de la vida, i la vida és complexa. A vegades podem fer discursos molt clars, però que no diuen res a la gent".
També va anunciar que La Civiltà Cattolica, publicació de referència en món catòlic i intel·lectual, estarà aviat disponible en altres llengües. La revista va publicar el 2013 la primera entrevista amb Francesc uns mesos després de la seva elecció.
80 anys del papa Francesc
D'altra banda, aprofitant l'estada a Barcelona, dissabte Spadaro va fer una visita a dos llocs ignasians de referència. Com a pelegrí, va visitar l'Abadia de Montserrat, on va concelebrar en la missa conventual. I va estar a la Cova de Manresa per recordar alguns llocs emblemàtics en la biografia de Sant Ignasi que ja l'havien impactat en la visita que hi va fer fa 25 anys. La visita va coincidir amb l'aniversari del papa Francesc, a qui va encomanar a la Moreneta amb motiu dels seus 80 anys. Una visita que va quedar registrada en els seus actius perfils a les xarxes socials, on també va posar un selfie amb el cardenal Lluís Martínez Sistach i els alumnes de Blanquerna.
A Montserrat
Pregando la Morenita per #PapaFrancesco #Pontifex80 pic.twitter.com/7HkwpekJ4p
— Antonio Spadaro (@antoniospadaro) 17 de desembre de 2016
A la Cova de Sant Ignasi
Nella grotta di Sant'Ignazio a Manresa a pregare per #PapaFrancesco #Pontifex80 pic.twitter.com/B2g3L3rlMG
— Antonio Spadaro (@antoniospadaro) 17 de desembre de 2016
Nel luogo dell'illuminazione di Sant'Ignazio al Cardoner a pregare per #PapaFrancesco #Pontifex80 pic.twitter.com/DcU3yL53Hy
— Antonio Spadaro (@antoniospadaro) 17 de desembre de 2016
A Blanquerna
Col Cardinal Sistach oggi a Barcelona! Gràcies! un molt bon partit! @sistachcardenal @ObsBlanquerna pic.twitter.com/qRLp9DMK5r
— Antonio Spadaro (@antoniospadaro) 16 de desembre de 2016