(CR) Si Europa no està a l'alçada ha d'intervenir-hi l'ONU. És la demanda que sense matisos ha llençat a nivell internacional la comunitat de Sant'Egidio. I per fer-se ressò de la urgència del moment, aquest divendres ha organitzat a la Plaça del Rei de Barcelona un acte de "Solidaritat i Pregària" obert a totes les entitats i persones que s'hi vulguin sumar. Serà el dia 24 d'abril a les 7 del vespre per dir "Prou" als naufragis, a la indiferència, i als morts al Mediterrani.
En el posicionament que ha publicat la comunitat de Sant'Egido des d'Itàlia afirmen que l'operació Tritó no funciona. I demanen posar fi immediatament a les morts al mar, crear una xarxa per a sol·licituds d'asil regulars i multiplicar els esforços diplomàtics per aturar les guerres que hi ha obertes. Aquest és el text del document:
Si Europa no està a l'alçada ha d'intervenir-hi l'ONU
La Comunitat de Sant'Egidio manifesta el seu condol més sincer a totes les famílies afectades per la colossal tragèdia que s'ha produït al canal de Sicília que, segons les primeres notícies, és la més greu que s'ha produït mai, i demana amb insistència una intervenció immediata: si Europa no està a l'alçada de posar fi a les inacceptables morts al mar l'ONU ha d'entrar en acció utilitzant tots els mitjans possibles, inclosa la convocatòria urgent d'una reunió del consell de seguretat. Som davant d'un nombre de víctimes semblant al d'una guerra.
Sant'Egidio s'uneix a la sentida pregària que el papa Francesc ha fet avui a l'Àngelus per persones que "buscaven felicitat" però han acabat trobant la mort, i s'afegeix a la seva petició d'una mobilització de la comunitat internacional. L'operació Tritó està demostrant que no és eficaç. Itàlia, que malgrat les nombroses dificultats en els darrers anys ha salvat milers de vides humanes amb Mare Nostrum, no pot fer front tota sola a aquest fenomen.
Si la Unió Europea no és capaç de fer front a un fenomen que afecta les seves fronteres meridionals, és necessari que ho facin les Nacions Unides. De no ser així, recaurà sobre la consciència de tota la humanitat la greu culpa de no haver salvat aquells que podien i havien de ser salvats: famílies que fugen de la guerra, tal com ho demostren els darrers desembarcaments que s'han produït en ports italians, formats en gran part per eritreus i sirians que demanen refugi.
És necessari que cadascú faci la seva part i que s'actuï en tres direccions:
-Posar fi immediatament a les morts al mar utilitzant vaixells militars que permetin detectar les barcasses i auxiliar els emigrants fins i tot en condicions de mar grossa.
-Crear un sistema europeu que permeti l'ingrés regular i controlat, per motius humanitaris, amb un cost clarament inferior per als refugiats (que arriben a gastar milers d'euros) i, sobretot, que permeti realitzar el viatge sense arriscar la vida.
-Intensificar els esforços diplomàtics i de mediació per aturar les guerres que, en gran part, són l'origen del fenomen migratori.